Un studiu realizat de Spitalul de Copii din Philadelphia, Universitatea din Pennsylvania, Harvard Medical School și Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan (SUA) nu a găsit schimbări semnificative în ceea ce privește greutatea copiilor la doi ani după ce au fost introduse taxele pe băuturile dulci în Philadelphia.
Cercetarea a evaluat dacă taxele pe băuturile dulci introduse în 2017 au influențat indicele de masă corporală standardizat (zBMI) și prevalența obezității în rândul copiilor.
Consumul de zahăr adăugat, în special din băuturi îndulcite, este considerat un factor ce contribuie la creșterea în greutate și la apariția sindromului metabolic la copii. În Statele Unite, 65% dintre copii depășesc aportul recomandat de zahăr, iar băuturile îndulcite reprezintă aproximativ 40% din zaharurile adăugate.
Taxarea băuturilor îndulcite este o strategie des propusă pentru reducerea consumului de zahăr la nivel populațional. Cele șapte orașe americane care aplică aceste taxe raportează scăderi în achizițiile de băuturi îndulcite și generează peste 133 de milioane de dolari anual. Dar această măsură reduce obezitatea la copii?
Studiul, publicat online în JAMA Pediatrics, a utilizat date din dosare medicale electronice ale unei rețele de îngrijire pediatrică din regiunea Philadelphia. Cercetătorii au realizat analize comparative și de tip panou pentru a evalua dacă taxa a redus obezitatea la tineri.
Analiza de tip panou a inclus 136.078 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, având cel puțin o măsurătoare a BMI înainte de aplicarea taxei (2014–2016) și după (2018–2019). Analiza transversală a inclus 258.584 de copii cu măsurători BMI între 2014 și 2019. Indicele zBMI, ajustat în funcție de vârstă și sex, a fost utilizat pentru o analiză standardizată.
Rezultatele nu au indicat diferențe semnificative în schimbarea zBMI sau în prevalența obezității între copiii din Philadelphia (expuși taxei) și cei din județele învecinate (grup de control). Diferența în schimbarea zBMI a fost de –0,004, iar raportul de șanse pentru prevalența obezității a fost de 1,02. Analiza transversală a arătat rezultate similare (1,01).
Deși unele analize pe subgrupuri (în funcție de rasă, vârstă, statut Medicaid și greutatea inițială) au arătat mici schimbări semnificative din punct de vedere statistic, acestea au fost inconsistente și fără relevanță clinică.
Concluzia studiului este că taxa pe băuturi îndulcite din Philadelphia nu a fost asociată cu schimbări ale greutății pediatrice în primii doi ani de la implementare. Cercetătorii sugerează că ar putea fi necesare strategii multiple de politici publice pentru a combate eficient obezitatea la copii. Vestea bună este că taxele pe băuturi îndulcite pot oferi resurse financiare pentru implementarea acestor noi strategii, scrie Medical Xpress.
O substanță din strugurii roșii ar putea preveni cancerul
De ce nu este bine să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit dimineața?
Dilema creatinei: Ar putea ajuta și creierul, nu doar mușchii?
Oamenii de știință au transformat sângele în material care repară oasele