Vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă în mod regulat carne, arată un studiu

01 12. 2024, 12:00

Un mic grup de specialiști în sănătate publică de la Imperial College London (Anglia), în colaborare cu colegi de la Universitatea din São Paulo (Brazilia) și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului din Franța, a descoperit că vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate în Marea Britanie decât cei care includ și carne în dieta lor.

Studiul, publicat în eClinicalMedicine, analizează date din proiectul UK Biobank pentru a înțelege obiceiurile alimentare din Marea Britanie.

Cercetările anterioare au arătat că în multe țări occidentale consumatorii reduc consumul de carne, orientându-se către diete mai bazate pe plante. Motivele variază de la dorința de a mânca mai sănătos, la preocupări etice sau la creșterea prețurilor cărnii.

Vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate

Totuși, această tranziție nu este întotdeauna mai sănătoasă. Echipa de cercetare a descoperit că vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate în Marea Britanie decât persoanele care consumă și carne.

Deși vegetarianismul este asociat frecvent cu un consum ridicat de fructe, nuci și legume, în practică, acest regim include adesea alimente ultra-procesate, precum cereale pentru micul dejun, batoane de ciocolată, paste instant, carne falsă și pizza.

Pericolul neștiut de pe mesele vegetarienilor

Aceste alimente conțin aditivi și compuși chimici uneori nesănătoși, adăugați pentru a îmbunătăți gustul, textura, prospețimea sau aspectul. În schimb, carnea necesită mai puțină procesare, deoarece arată și are un gust plăcut în starea sa naturală, explică Medical Xpress.

Pentru a analiza mai în detaliu obiceiurile alimentare din Marea Britanie, cercetătorii au folosit date de la 200.000 de persoane din proiectul UK Biobank. Au descoperit că vegetarienii și veganii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă regulat carne.

Acest rezultat sugerează că beneficiile pentru sănătate obținute prin reducerea consumului de carne roșie ar putea fi anulate de riscurile asociate alimentelor ultraprocesate.

Vă recomandăm să citiți și:

Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații

Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!

De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?

Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?