Care este cea mai lungă perioadă în care un om a reușit să rămână treaz?

01 12. 2024, 20:00

A existat o perioadă în anii ’50 și ’60 când privarea de somn era la modă. Declanșat de personalități radio care încercau să se întreacă, recordul de a rămâne treaz a fost depășit și extins în mod repetat.

În cele din urmă, însă, Guinness World Records a pus capăt problemei în 1997, atunci când a încetat să mai recunoască recordurile de privare de somn, temându-se că cineva ar putea fi rănit.

În acel moment, recordul aparținea unui cascador profesionist pe nume Robert McDonald, care a reușit să nu doarmă timp de 18 zile, 21 de ore și 40 de minute agonizante în anul 1986.

„Deși nu mai monitorizăm recordul din cauza pericolelor inerente asociate cu privarea de somn, putem spune că nu se știe ca cineva să-l fi doborât de la McDonald încoace”, explică pe site-ul său autoritatea irlandeză de verificare a recordurilor.

De asemenea, compania susține că McDonald nu a suferit consecințe pe termen lung în urma maratonului său fără somn. Dacă este adevărat, probabil că se poate considera norocos, deoarece privarea de somn a fost asociată cu o serie de efecte negative asupra sănătății.

Guinness World Records a pus capăt problemei în 1997

Potrivit Johns Hopkins Medicine, lipsa severă de somn crește posibilitatea de a dezvolta cancer colorectal, diabet și boli de inimă

Petrecerea a prea mult timp treaz poate, de asemenea, îmbătrâni creierul cu trei până la cinci ani și este asociată cu o creștere cu 33% a riscului de demență.

Cercetări recente pe șoareci au confirmat aceste îngrijorări, dezvăluind că privarea de somn reduce semnificativ stocurile unei proteine protectoare din creier, numită pleiotrofină (PTN).

Pe măsură ce nivelul PTN scade, neuronii din hipocampus încep să moară, ceea ce duce la tulburări cognitive și poate declanșa boli neurologice precum Alzheimer.

18 zile, 21 de ore și 40 de minute fără somn

De altfel, fostul deținător al recordului, Randy Gardner – care a stat 11 zile fără somn în 1964 – a declarat că această cascadorie i-a afectat memoria pe termen scurt „ca o boală Alzheimer timpurie provocată de lipsa somnului„.

La câteva zile după tentativa sa de record, Gardner a început să aibă halucinații și deficiențe ale memoriei de lucru, deși acestea au dispărut după ce a dormit puțin.

În ciuda realizărilor inutile, dar impresionante, ale lui McDonald și Gardner, oamenii de știință cred acum că toți foștii deținători de recorduri au experimentat probabil „microsomnuri” în timpul încercărilor lor de a rămâne treji, prin care au ațipit pentru câteva secunde ici și colo fără să-și dea seama, scrie IFLScience.

Așadar, deși este posibil să nu-și fi permis o odihnă corespunzătoare, niciunul dintre acești campioni nu poate pretinde că și-a atins obiectivele fără somn.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Te simți obosit tot timpul? Motivul s-ar putea să nu fie din cauza lipsei de somn

Expunerea zilnică la frig extrem poate îmbunătăți calitatea somnului

Un cardiolog dezvăluie secretul unui somn odihnitor

Un studiu arată că un anumit stadiu al somnului ar fi esențial în reducerea riscului de demență