Astronomii au descoperit un fenomen care apare și dispare la polii planetei Jupiter
Deși Marea Pată Roșie de pe Jupiter a fost o caracteristică constantă a planetei timp de secole, astronomii de la Universitatea Berkeley din California au descoperit pete la fel de mari la polii de nord și de sud ai planetei, care apar și dispar aparent la întâmplare.
Ovoizii de mărimea Pământului, vizibili doar la lungimi de undă UV, sunt încorporați în straturile de ceață stratosferică care acoperă polii planetei.
Ovoizii întunecați, atunci când sunt văzuți, sunt aproape întotdeauna situați chiar sub zonele aurorale luminoase de la fiecare pol, care sunt asemănătoare cu luminile nordice și sudice ale Pământului.
Petele absorb mai multe UV decât zona înconjurătoare, ceea ce le face să apară întunecate pe imaginile obținute cu ajutorul telescopului spațial Hubble al NASA. În imaginile anuale ale planetei luate de Hubble între 2015 și 2022, un oval UV întunecat apare 75% din timp la polul sud, în timp ce ovalele întunecate apar doar în una din cele opt imagini luate de la polul nord.
Ovalurile UV întunecate indică procese neobișnuite care au loc în câmpul magnetic puternic al lui Jupiter și care se propagă până la poli și adânc în atmosferă, mult mai adânc decât procesele magnetice care produc aurorele de pe Pământ. Cercetătorii de la UC Berkeley și colegii lor au raportat fenomenul în revista Nature Astronomy.
Ovalurile întunecate UV au fost detectate pentru prima dată de Hubble la sfârșitul anilor 1990 la polul nordic și la polul sudic și, ulterior, la polul nord de sonda Cassini care a zburat pe lângă Jupiter în 2000, dar au atras puțină atenție
Vizibili doar la lungimi de undă ultraviolete
Cu toate acestea, atunci când Troy Tsubota, student la UC Berkeley, a efectuat un studiu sistematic al imaginilor recente obținute de Hubble, el a descoperit că acestea erau o caracteristică comună la polul sud – a numărat opt ovale sudice întunecate de UV (SUDO) între 1994 și 2022.
În toate cele 25 de hărți globale ale Hubble care prezintă polul nord al lui Jupiter, Tsubota și autorul principal Michael Wong, un astronom cercetător asociat la Laboratorul de Științe Spațiale al UC Berkeley, au găsit doar două ovale nordice întunecate de UV (NUDO).
Majoritatea imaginilor Hubble fuseseră captate în cadrul proiectului Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL), condus de Amy Simon, cercetător planetar la NASA Goddard Space Flight Center și coautor al lucrării. Folosind Hubble, astronomii OPAL fac observații anuale ale planetelor Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun pentru a înțelege dinamica și evoluția atmosferei acestora de-a lungul timpului.
Wong și Tsubota au consultat doi experți în atmosfere planetare – Tom Stallard de la Universitatea Northumbria din Newcastle-upon-Tyne din Marea Britanie și Xi Zhang de la UC Santa Cruz – pentru a determina ce ar putea cauza aceste zone de ceață densă, scrie EurekAlert.
Fenomenul se formează în aproximativ o lună
Stallard a teoretizat că ovalul întunecat este probabil agitat de sus de un vortex creat atunci când liniile câmpului magnetic al planetei se confruntă cu frecarea în două locații foarte îndepărtate: în ionosferă, unde Stallard și alți astronomi au detectat anterior mișcarea de rotație cu ajutorul telescoapelor terestre, și în stratul de plasmă fierbinte, ionizată din jurul planetei împrăștiat de satelitul Io.
Vortexul se învârte cel mai repede în ionosferă, slăbind progresiv pe măsură ce ajunge la fiecare strat mai adânc. La fel ca o tornadă care atinge un sol prăfuit, cea mai adâncă dimensiune a vortexului agită atmosfera cețoasă pentru a crea petele dense observate de Wong și Tsubota. Nu este clar dacă amestecul draghează mai multă ceață de dedesubt sau generează ceață suplimentară.
Pe baza observațiilor, echipa suspectează că fenomenele se formează în decurs de aproximativ lună și dispar în câteva săptămâni.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Ceva ciudat se întâmplă cu Marea Pată Roșie a lui Jupiter, a descoperit Telescopul Hubble
NASA trimite o navă pentru a căuta extratereștri în apropierea planetei Jupiter
Ce va căuta misiunea Europa Clipper de la NASA pe unul dintre sateliții lui Jupiter?
Marea Pată Roșie de pe Jupiter se micșorează, iar astronomii au aflat de ce