„Ar trebui să te speli acolo?” sau „Un tampon se poate pierde înăuntru?”; Acestea sunt doar câteva dintre miturile despre vagin pe care experții în sănătatea zonei intime încearcă să le demonteze și să explice care este, de fapt, adevărul. De asemenea, multe dintre întrebări par a fi tabu chiar și pentru motorul de căutare Google.
„Cuvântul vagin se referă doar la o parte internă specifică: tubul muscular care duce către colul uterin. Partea exterioară, incluzând labiile (sau buzele) și clitorisul, se numește vulvă. Nu prea există un cuvânt potrivit pentru a descrie ambele… în afară de termeni colocviali” explică Zoe Williams, director interimar la Muzeul Vaginului.
Nu e de mirare că 45% dintre femei nu au putut identifica în mod corect vaginul într-un sondaj realizat de YouGov în 2019, notează The Guardian.
„Este o teamă comună, dar colul uterin se află la capătul vaginului și are o deschidere foarte mică, prin care un tampon nu poate trece. Acest mit poate provoca anxietate inutilă și îi poate descuraja pe unele femei să folosească tampoane, care sunt sigure și eficiente” explică Dr. Shazia Malik, medic obstetrician-ginecolog în Londra.
„Este bine să spălăm zona vulvară cu apă, dar nu este necesar să curățăm interiorul vaginului. Vaginul este o parte unică a anatomiei, cu capacitatea de a se autocurăța, menținând un echilibru sănătos al pH-ului”, spune Clare Bourne, fizioterapeut specializat în sănătatea pelviană.
Acest pH este între 3.8 și 4.5 – similar ca aciditate cu o portocală. Utilizarea săpunurilor poate perturba acest echilibru și poate duce la vaginită, vaginoză bacteriană (BV) și infecții fungice.
Majoritatea scurgerilor sunt un semn că vaginul își face treaba: previne și luptă împotriva infecțiilor. Dacă este o scurgere clară, mucilaginoasă sau albicioasă în mijlocul ciclului menstrual, este normal. Multe dintre paciente nu acceptă acest lucru, ccred că nu ar trebui să existe deloc scurgeri”, explică Ashfaq Khan, medic obstetrician-ginecolog.
Totuși, o schimbare a culorii, mirosului sau texturii poate semnala o infecție.
„Dacă este foarte albă sau gri și are un miros de ‘pește’, ar putea fi vorba de vaginoză bacteriană. Dacă scurgerea este verde sau galbenă, există șansa să fie o infecție cu transmitere sexuală (ITS), precum tricomonaza sau gonoreea. Iar dacă există sânge amestecat în scurgere, acesta ar trebui investigat”, avertizează Khan.
„Vaginul este un organ elastic, capabil să se întindă pentru a acomoda capul unui bebeluș, așa că ceva de dimensiunea unui penis nu îl va face mai larg,” spune Zoe Williams.
Sexul nu cauzează modificări permanente ale vaginului sau labiilor. Ele revin la forma lor obișnuită după aceea, iar aspectul labiilor nu este determinat de activitatea sexuală.
Dr. Sarah Jenkins, fost medic generalist, care acum se specializează în suport postnatal și sănătate pelviană, adaugă: „Căldura și frecarea din timpul sexului ajută de fapt la menținerea pielii noastre și previne atrofierea [când pielea se subțiază și canalul vaginal devine mai scurt și mai uscat].”
Număr „șocant” de abuzuri sexuale în școlile administrate de Biserica Catolică în Irlanda
Ce arată Băile Suburbane din Pompeii despre obiceiurile sexuale ale romanilor?