Medicii au lansat un studiu amplu pentru a înțelege de ce un procent mic de pacienți cu cancer înving boala și supraviețuiesc mult timp după ce au fost diagnosticați cu unele dintre cele mai agresive forme ale bolii.
Opt centre de cancer din rețeaua sanitară britanică NHS se alătură zecilor de spitale din întreaga lume pentru a găsi pacienți care au avut răspunsuri extraordinare la tratamentul împotriva cancerului și au trăit mult mai mult decât era de așteptat.
Cercetătorii din cadrul studiului vor colecta informații biologice detaliate despre 1.000 de pacienți și tumorile lor și vor analiza ADN-ul, proteinele din sânge, microbii și biomarkerii moleculari, în speranța de a afla de ce s-au descurcat atât de bine.
Informațiile obținute vor fi utilizate pentru a înțelege punctele slabe ale cancerului și pentru a concepe noi terapii pentru tumorile agresive, unele tratamente urmărind să imite caracteristicile biologice esențiale observate la așa-numiții super-supraviețuitori pentru a îmbunătăți perspectivele altor pacienți.
Specialiști în cancer din peste 40 de țări iau parte la studiu și caută să înscrie persoane care au trăit mult după diagnosticarea unui cancer pulmonar cu celule mici în stadiu extensiv, a glioblastomului, un cancer cerebral agresiv, sau a adenocarcinomului ductal pancreatic metastatic. Sunt eligibili cei care se află în top 3% în ceea ce privește timpul de supraviețuire, potrivit The Guardian.
„Nu ne așteptăm ca persoanele cu aceste tipuri de cancer să trăiască mai mult de doi sau trei ani, dar aproximativ 3-5% trăiesc. Întotdeauna ne intrigă de ce acești oameni sunt în viață. Există ceva în tumoare sau ceva în genetica lor care face de fapt mai ușoară lupta împotriva acestui cancer?”, a declarat Dr. Thankamma Ajithkumar, oncolog clinician consultant la Cambridge University Hospital NHS trust.
Unii pacienți își datorează supraviețuirea unor particularități genetice ale tumorilor care îi fac deosebit de sensibili la medicamentele împotriva cancerului. Pentru alții, răspunsul se va afla în capacitatea sistemului imunitar de a distruge celulele canceroase. Studiul urmărește să înțeleagă acești factori.
Un organ „inutil” pe care medicii îl îndepărtează adesea ar putea lupta împotriva cancerului
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Progres „remarcabil” în tratarea cancerului de col uterin. Riscul de deces, redus cu 40%