Cea mai tânără planetă descoperită vreodată are o orbită bizară care îi intrigă pe oamenii de știință
Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord (SUA) au descoperit recent o exoplanetă tânără care ar putea pune la îndoială înțelegerea noastră actuală a modului în care se formează planetele în sistemele solare nou create.
Desemnată IRAS 04125+2902 b, noua planetă este „un bebeluș”, având doar aproximativ 3 milioane de ani, ceea ce o face, de asemenea, cea mai tânără planetă descoperită până în prezent folosind metoda dominantă de detectare a planetelor.
Deși descoperirea sa este destul de interesantă, ceea ce este mai interesant este faptul că nu este cu mult mai veche decât steaua sa mamă. Orbita planetei este, de asemenea, dezaliniată față de discul protoplanetar, permițând cercetătorilor să o vadă clar.
Planeta, o gigantă gazoasă foarte tânără, se află la o distanță de aproximativ 521 de ani-lumină de Pământ, scrie InterestingEngineering.
Orbita sa ciudată le permite, de asemenea, cercetătorilor să obțină informații interesante, deoarece planeta tranzitează prin fața stelei sale mamă, fără a obstrucționa instrumentele de pe Pământ, precum Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) al NASA, care a făcut descoperirea.
Ne înșelăm cu privire la formarea planetelor?
IRAS 04125+2902 b are o rază de aproximativ 10,7 ori mai mare decât cea a Pământului, ceea ce o face comparabilă ca dimensiune cu Jupiter. Cu toate acestea, este mult mai puțin densă, având doar 30% din masa lui Jupiter.
Această diferență de densitate sugerează că exoplaneta este încă în curs de formare și nu a trecut încă prin fazele de contracție și răcire, tipice giganților gazoși mai maturi. Exoplaneta orbitează foarte aproape de steaua sa, care are aproximativ 70% din masa Soarelui nostru, completând o orbită la fiecare 8,83 zile terestre.
Conform unei lucrări recente pe această temă, orbita rapidă și densitatea relativ scăzută a exoplanetei oferă informații valoroase despre procesele care conduc la formarea planetelor în mediile tumultoase ale sistemelor stelare tinere.
Această descoperire oferă acum dovezi definitive că formarea planetelor poate avea loc mult mai devreme decât se credea anterior. Steaua gazdă a IRAS 04125+2902 b este înconjurată de un disc protoplanetar, format din gaz și praf rămase de la formarea stelei.
Exoplaneta este încă în curs de formare
De obicei, aceste discuri se aliniază cu planul orbital al unei planete. Cu toate acestea, în acest caz, porțiunea exterioară a discului este înclinată la un unghi de 30 de grade. Această nealiniere a permis astronomilor să observe planeta în timp ce tranzita steaua, creând o siluetă în lumina stelară.
Originea acestei nealinieri este incertă. Stelele însoțitoare pot provoca adesea înclinarea discurilor protoplanetare, dar în acest sistem, companionul pare să fie aliniat cu planul planetei.
Descoperirea IRAS 04125+2902 b oferă o perspectivă rară asupra primelor etape ale formării giganților gazoși. Aflată la 521 de ani-lumină distanță, atmosfera acestei exoplanete tinere și discul său protoplanetar dezaliniat, sfidează modelele existente.
Observațiile, în special cu Telescopul Webb, ar putea revoluționa înțelegerea noastră asupra evoluției planetare și a proceselor care modelează sistemele tinere.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Telescopul Webb a detectat vremea de pe o exoplanetă aflată la 280 de ani-lumină depărtare
A fost detectată o nouă exoplanetă de tip Jupiter
Pentru prima dată, NASA a detectat metan pe o exoplanetă îndepărtată
Posibile semne de viață descoperite pe o exoplanetă la 120 de ani-lumină distanță de Pământ