O nouă cercetare realizată de Universitatea Bath (Anglia) arată că cei din sectoarele tutunului, alimentelor ultraprocesate (UPF) și alcoolului vor să-i intimideze pe cercetători folosind tactici de intimidare identice. Cea mai frecventă metodă folosită de corporații sau de intermediarii lor este discreditarea publică.
Publicat în revista Health Promotion International, studiul evidențiază amploarea și gravitatea tacticilor utilizate de industriile care îi dăunează sănătății (health harming industries, HHI).
Prin aceste acțiuni, HHI vor să-i intimideze pe cercetători și pe susținătorii care le oferă dovezi factorilor de decizie politică, lucrând pentru reglementări mai stricte în domeniul sănătății publice.
Cercetătorii de la Universitatea Bath au colaborat cu experți de la Școala de Sănătate Publică Milken de la Universitatea George Washington (SUA) și Inserm (Franța), analizând date publice și rapoarte despre tactici de intimidare folosite din anii 2000 până în prezent. Echipa a cercetat baze de date importante, precum PubMed și Web of Science, utilizând cuvinte-cheie precum „industria alcoolului”, „intimidare”, „amenințare” și „cercetător” pentru a identifica studii care descriu astfel de tactici.
„Am descoperit tactici de intimidare în toate sectoarele studiate. Discreditarea publică, urmată de amenințări legale, acțiuni juridice, plângeri și solicitări de informații prin legea libertății de informare (Freedom of Information Requests), au fost cele mai frecvente. Într-o măsură mai mică, am întâlnit cazuri de supraveghere, amenințări sau chiar violență, furturi, mită și atacuri cibernetice”, a declarat dr. Karen A. Evans-Reeves, din cadrul Departamentului de Sănătate și al Grupului de Cercetare privind Controlul Tutunului de la Universitatea Bath.
Dr. Evans-Reeves a subliniat că expunerea acestor tactici imorale poate reduce efectul lor de intimidare, contribuind la protejarea sănătății publice și la sprijinirea cercetătorilor în a anticipa și răspunde acestor provocări.
Studiul subliniază necesitatea urgentă de reglementări mai stricte împotriva influenței acestor industrii. Bolile netransmisibile sunt responsabile pentru aproape trei sferturi din decesele globale, iar cercetări anterioare publicate în The Lancet au arătat că tutunul, combustibilii fosili, alimentele ultraprocesate și alcoolul contribuie împreună la 30-60% dintre aceste decese, notează Medical Xpress.
Potrivit cercetării, discreditarea publică reprezintă jumătate dintre tacticile de intimidare utilizate. Criticii sunt deseori atacați în media tradițională, pe rețelele sociale sau în contexte publice, cum ar fi ședințele de consultare. Într-un caz, insultele au fost tipărite pe tricouri.
Limbajul folosit pentru a discredita cercetătorii este adesea extrem de inflamator, aceștia fiind etichetați drept „extremiști”, „fasciști”, „prohibiționiști” sau chiar „jihadiști ai sănătății”. De exemplu, criticii industriei alcoolului sunt numiți „nannyists”, în timp ce susținătorii alimentației sănătoase sunt denumiți „gastronomical gestapo” sau „fasciști alimentari”.
Dr. Evans-Reeves a menționat că aceste percepții denaturate pot încetini sau chiar bloca eforturile de reglementare în sănătatea publică. Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor continuă să își desfășoare activitatea, în ciuda acestor obstacole.
Acest studiu extinde lucrările anterioare ale Grupului de Cercetare privind Controlul Tutunului, care a documentat tacticile de intimidare din industria tutunului. Cercetătorii speră că prin expunerea acestor practici vor crea un mediu în care eforturile de sănătate publică să poată prospera, fără interferențe corporative.
Copiii cu IQ ridicat sunt diagnosticați cu ADHD mai târziu în viață
Dieta băutorilor de bere este mai proastă decât a celor care beau vin
Câte grame de nuci este bine să mănânci zilnic pentru a preveni demența?
Expunerea zilnică la frig extrem poate îmbunătăți calitatea somnului