Cercetătorii au infectat țânțari cu paraziți modificați genetic pentru a proteja oamenii împotriva malariei.
Prin infectarea țânțarilor cu o versiune modificată genetic a parazitului Plasmodium falciparum, care cauzează malaria, cercetătorii au dezvoltat o nouă strategie de vaccinare care utilizează insecte vii pentru a imuniza oamenii împotriva bolii.
Până în prezent, aceasta s-a dovedit a fi foarte eficientă, studiile inițiale sugerând că aproape 90 % dintre participanții expuși la parazitul modificat au reușit să evite dezvoltarea malariei.
De obicei, atunci când o persoană este infectată cu Plasmodium falciparum, paraziții ajung la ficat. De acolo, aceștia infectează celulele roșii din sânge.
Pentru acest studiu, cercetătorii au modificat două seturi de paraziți – un grup (GA1) a fost proiectat să înceteze dezvoltarea după aproximativ 24 de ore de la intrarea în corpul uman; celălalt (GA2) a fost proiectat să înceteze dezvoltarea la aproximativ 6 zile după infectare.
Spre deosebire de primul grup, ultimul grup (GA2) a fost capabil să se dezvolte în stadiul de ficat.
Participanții au fost repartizați în trei grupuri – GA1, GA2 și placebo. După ce au primit înțepături de la țânțari purtători de paraziți modificați, participanții au fost expuși la țânțari purtători de paraziți nemodificați.
Cei din grupul placebo au primit doar mușcături de la purtători ai versiunilor nemodificate. În timp ce toți cei din grupul placebo au continuat să dezvolte malarie și toți cei din grupul GA1, cu excepția unuia (87%), au contractat boala, un procent încurajator de 89% (8 din 9) dintre cei din grupul GA2 nu au făcut-o.
„Aceste constatări reprezintă un pas înainte semnificativ în dezvoltarea vaccinului împotriva malariei”, a declarat pentru Nature Julius Hafalla, un imunolog de la London School of Hygiene & Tropical Medicine care nu a fost implicat în studiu, scrie IflScience.
Malaria este o problemă de sănătate globală care datează de secole, afectându-i pe egiptenii antici. În timp ce incidența în SUA este incredibil de scăzută, au existat aproximativ 249 de milioane de cazuri în 2022, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Dintre cei infectați, 608 000 au murit. Majoritatea acestor cazuri apar în Africa, care reprezintă 94% din incidente.
În prezent, există două vaccinuri care au fost aprobate pentru prevenirea malariei. Cu toate acestea, sunt departe de a fi perfecte, fiind eficiente doar în proporție de 75 la sută. În plus, este nevoie de injecții de rapel regulate.
De aici nevoia de alternative. Cu toate acestea, deși rezultatele publicate par extrem de promițătoare, studiile efectuate până în prezent au fost foarte mici. Sunt necesare studii mult mai ample înainte ca aceste vaccinuri să poată fi adoptate pe scară largă.
Acest studiu este publicat în revista The New England Journal of Medicine.
Test de cultură generală. Care țară nu are țânțari?
Milioane de țânțari, eliberați în natură pentru a salva de la extincție păsări rare
Creșterea temperaturilor slăbește sistemul imunitar al țânțarilor, arată un nou studiu
Mit sau realitate: 7 remedii contra țânțarilor. Funcționează sau nu?