Cum depășim singurătatea în era mediului online?
Tinerii trebuie să își dezvolte abilitățile și capacitatea de „a naviga” către intimitate atât online, cât și offline, spun specialiștii.
Dr. Luke Brunning, profesor la Universitatea din Leeds (Marea Britanie), conduce o rețea de cercetare care explorează etica întâlnirilor online.
Cât de mult ajută aplicațiile de dating
„Eu am auzit mulți utilizatori vorbind despre alienarea și disperarea pe care le resimt în utilizarea unor aplicații de întâlniri. O conversație socială mai amplă cu privire la impactul acestor produse este oportună”, spune acesta, potrivit The Guardian.
Unii propun mai multe aplicații ca soluție la singurătate și la declinul fertilității – de la Meeno, o aplicație care oferă sfaturi AI pentru relații, la Tokyo Futari Story, o aplicație japoneză concepută de guvernul din Tokyo pentru a încerca să inverseze declinul fertilității.
„Tehnologia, doar o parte din soluție”
Specialistul atrage atenția că un astfel de ecosistem mai divers de aplicații pentru întâlniri va fi probabil benefic, însă aceste soluții ar putea să nu rezolve – ba chiar poate să agraveze izolarea cu care se confruntă mulți utilizatori.
„Schimbarea tehnologică trebuie să fie însoțită de eforturi pentru a inversa declinul terțelor spații și al sferei publice de liberă utilizare, precum și de măsuri pentru îmbunătățirea educației în domeniul relațiilor”, adaugă acesta.
Tinerii au nevoie în special de competențe și de capacitatea de a naviga în intimitate atât online, cât și offline, și trebuie să le facilităm tranziția între aceste domenii.
„Tehnologia poate fi doar o parte a soluției”, mai punctează dr. Brunning.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online
Tot mai mulți tineri resimt efectele rețelelor de socializare online
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul