Un nou studiu condus de cercetători de la Yale a dezvăluit că prietenii împărtășesc mai mult decât interese și stiluri de viață comune: conexiunile sociale ne schimbă microbiomul.
Publicat în Nature, studiul a analizat legătura dintre conexiunile sociale ale oamenilor și compoziția microbiomului lor, adică bacteriile și microorganismele din tractul gastrointestinal.
Cercetătorii au cartografiat conexiunile sociale a 1.787 de adulți din 18 sate izolate din Honduras și au colectat date detaliate despre microbiomul fiecărui participant. Baza de date a inclus 2.543 de specii microbiene și 339.137 de tulpini diferite (variante genetice apropiate ale aceleiași specii).
Rezultatele principale au arătat că conexiunile sociale ne schimbă microbiomul în următoarele moduri: persoanele conectate prin diverse tipuri de relații (prieteni, colegi, cunoștințe) prezintă similitudini ale microbiomului mai mari decât dacă ar fi întâmplătoare; cele mai mari niveluri de partajare microbiană au fost observate între soți și persoanele care locuiesc împreună, dar cercetătorii au găsit rate crescute și între prieteni sau chiar cunoștințe indirecte (de exemplu, prietenii prietenilor); frecvența interacțiunilor sociale, precum mesele comune, strângerile de mână, îmbrățișările sau săruturile, a fost asociată cu un transfer mai mare de microbi; persoanele din centrul rețelelor sociale (cu mai multe conexiuni) aveau microbiomuri mai similare cu restul sătenilor decât cele de la periferia rețelelor.
După doi ani, microbiomurile participanților social conectați deveniseră și mai asemănătoare, în comparație cu cei fără legături sociale.
Grupurile sociale din sate favorizează formarea de „nișe microbiene”, în care indivizii dezvoltă microbiomuri similare. Această dinamică a fost comparată cu grupurile sociale universitare, precum cele de teatru sau sport, unde indivizii sunt conectați nu doar social, ci și biologic.
Implicațiile acestor rezultate sunt atât negative, cât și pozitive: unele boli sau afecțiuni asociate microbiomului pot fi mai contagioase decât se credea; dar beneficiile unui microbiom sănătos pot fi transferabile prin conexiunile sociale.
Nicholas Christakis, autor principal și profesor la Yale, a menționat că aceste descoperiri susțin ipoteza sa din 2007 conform căreia fenomene precum obezitatea se pot răspândi nu doar prin contagiune socială, ci și biologică, prin bacteriile intestinale.
Studiul ar putea avea implicații importante pentru sănătatea publică, sugerând că microbiomul are un rol esențial în interconectarea dintre oameni, atât la nivel social, cât și biologic, concluzionează Medical Xpress.
Oamenii de știință au descoperit genele din creier legate de Parkinson și ADHD
Inteligența Artificială poate detecta acum și infecțiile cu viermi paraziți