„Pentru prima dată, am reușit să surprindem o fotografie cu o stea aflată pe moarte într-o altă galaxie decât Calea Lactee”, au anunțat astronomii, într-un comunicat al Observatorului European de Sud (ESO) remis DESCOPERĂ.ro.
Aflată la 160.000 de ani-lumină depărtare de Pământ, steaua WOH G64 a fost fotografiată cu ajutorul Telescopului Foarte Mare (Very Large Telescope sau VLT) al ESO. Noile observații au dezvăluit o stea care emite gaz și praf, fiind în ultimele etape înainte să devină supernova.
„Am descoperit un cocon în formă de ou ce înconjoară îndeaproape steaua”, a spus Keiichi Ohnaka, astrofizician la Universidad Andrés Bello din Chile. „Suntem încântați pentru că ar putea avea legătură cu ejecția drastică de material de la steaua moartă înainte de explozia supernova”, a adăugat Ohnaka.
Deși astronomii au reușit să fotografieze zeci de stele din galaxia noastră și nenumărate în alte galaxii, observarea acestora în detaliu a fost extrem de dificilă; asta până acum.
Steaua WOH G64 se află în Marele Nor al lui Magellan, una dintre micile galaxii care orbitează Calea Lactee. Oamenii de știință cunosc această stea de zeci de ani și au poreclit-o „steaua-monstru”. Este ușor de înțeles și de ce: fiind de aproape 2000 de ori mai mare decât Soarele, WOH G64 face parte din categoria supergigantelor roșii.
„Am descoperit că steaua a trecut prin schimbări semnificative în ultimii 10 ani, ceea ce ne-a oferit o șansă rară de a fi martori la viața stelei în timp real”, a spus Gerd Weigelt, profesor de astronomie la Institutul Max Planck pentru Radio Astronomie din Bonn, Germania și unul dintre autorii studiului care detaliază reușita.
În ultimele momente ale vieții, supergigantele roșii precum WOH G64 scapă de straturile exterioare de praf și gaz într-un proces care poate dura mii de ani. „Această stea este una dintre cele mai extreme de tipul său”, a punctat Jacco van Loon, director al Observatorului Keele de la Universitatea Keele din Regatul Unit, care observă steaua încă din anii 1990.
Cercetători cred că materialul expulzat ar putea fi responsabil și pentru diminuarea luminozității stelei și pentru forma neașteptată a coconului de praf din jurul acesteia. Noua fotografie arată un cocon alungit, care i-a uimit pe oamenii de știință, aceștia așteptându-se la o formă diferită în baza altor observații și modele computerizate. Echipa crede că forma ca de ou a coconului ar putea fi explicată de influența unei stele-companion care încă nu a fost descoperită.
Pe măsură ce steaua devine mai întunecată, fotografierea sa va fi tot mai dificilă, chiar și pentru VLT. Chiar și așa, „observații viitoare cu instrumentele ESO vor fi importante pentru a înțelege ce se întâmplă cu steaua”, a mai precizat Ohnaka.
Telescopul Webb a ajutat astronomii să găsească Trei Monștri Roșii în Universul îndepărtat
NASA a contribuit cu o sumă astronomică la economia Statelor Unite în anul fiscal 2023