De ce nu este bine să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit dimineața?
Să-ți faci patul dimineața, imediat după ce te-ai trezit, este considerat adesea ca un obicei al unei vieți organizate. Totuși, se pare că nu este și benefic. Specialiștii atrag atenția că această practică ar putea avea implicații mai puțin evidente asupra sănătății.
Medici subliniază faptul că a lăsa patul în forma în care este după ce ne trezim ar putea fi recomandat pentru noi, în contextul unui inamic invizibil: acarienii prafului.
Deși refacerea patului poate părea inofensivă și chiar sănătoasă, se pare că a-l lăsa descoperit pentru câteva ore poate avea beneficii importante pentru organismul nostru. Așadar, această schimbare de rutină ar putea să îmbunătățească semnificativ igiena și să reducă riscul de alergii.
Ce sunt acarienii și de ce contează?
Acarienii sunt organisme microscopice care se hrănesc cu celulele moarte de piele și trăiesc în lenjeria de pat, dar și în covoare, mobilier tapițat. Ei fac parte din familia arahnidelor, fiind înrudite cu păianjenii. Sunt invizibili cu ochiul liber și au dimensiuni de aproximativ 0,2–0,3 mm. Deși nu mușcă și nu transmit boli, excrețiile lor pot provoca alergii, astm sau iritații ale pielii, fiind un factor comun al reacțiilor alergice în spațiile închise.
Conform doctorului Myro Figura din Los Angeles, o saltea poate găzdui până la 10 milioane de acarieni, iar 10% din greutatea unei perne vechi de doi ani este formată din acarieni și excrementele lor.
Deși nu sunt periculoși în sine, excrețiile acestora pot declanșa reacții alergice, astm sau iritații ale pielii, potrivit The Guardian.
Rolul umezelii în supraviețuirea acarienilor
După o noapte de somn, lenjeria de pat reține umezeala produsă de transpirație, iar pregătirea imediată a patului creează un mediu umed, ideal pentru acarieni. Medicul Sermed Mezher din Londra explică faptul că lăsarea patului descoperit timp de una-două ore permite evaporarea umezelii și reduce semnificativ populația de acarieni.
Pe lângă amânarea momentului în care facem patul, medicii recomandă și aspirarea saltelei, spălarea frecventă a lenjeriei de pat și utilizarea huselor de protecție pentru a crea o barieră între corp și saltea.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Clubul celor care se trezesc la 5 dimineața. Aduce asta succes și fericire?
De ce ne sfătuiește un medic să nu ne mai facem patul dimineața?
Cum să fii mai fericit? Iată 9 obiceiuri simple pentru dimineață
Iată de ce nu este bine să bei cafea imediat după ce te trezești dimineața