Telescopul Webb a ajutat astronomii să găsească Trei Monștri Roșii în Universul îndepărtat

17 11. 2024, 10:00

This browser does not support the video element.

O echipă internațională coordonată de Universitatea din Geneva (UNIGE) și profesorul Stijn Wuyts de la Universitatea din Bath, Regatul Unit a identificat trei galaxii ultra-masive, fiecare aproape la fel de masivă ca galaxia Calea Lactee, care s-au asamblat deja în primul miliard de ani după Big Bang.

Rezultatele sugerează că formarea stelară din Universul timpuriu a fost mult mai eficientă decât s-a crezut până acum, astfel că modelele actuale de formare galactică sunt contestate.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb, ca parte a programului JWST FRESCO, și a fost publicată în jurnalul Nature.

Astronomii au descoperit „trei bestii masive” în Univers

„Descoperirea celor trei bestii masive reprezintă un mister”, a spus profesorul Wuyts, unul dintre autorii studiului. „Multe procese din evoluția galaxiilor au tendința să limiteze cât de eficient poate gazul să se transforme în stele, și totuși acești Monștri Roșii par să fi ocolit multe dintre aceste obstacole”, a adăugat profesorul, potrivit EurekAlert.

Până acum, oamenii de știință credeau că toate galaxiile se formează gradual în halouri de materie întunecată. Halourile de matere întunecată captează gazul (atomi și molecule) în structuri gravitaționale. De obicei, cel mult 20% din acest gaz este transformat în stele din galaxii. Totuși, noile descoperiri contestă această teorie și arată că galaxiile masive din Universul timpuriu ar fi crescut mai rapid și mai eficient decât s-a crezut până acum.

Telescopul James Webb are capabilități fără precedent

Telescopul James Webb are capabilități fără precedent ce au permis astronomilor să studieze sistematic galaxiile în Universul foarte îndepărtat, astfel ajungând la noi descoperiri despre galaxiile masive învăluite în praf. După ce au analizat galaxiile incluse în studiul FRESCO, cercetătorii au descoperit că majoritatea se încadrează în modele existente. Însă, cercetătorii au mai descoperit trei galaxiile surprinzător de masive, cu mase stelare comparabile cu cea a Căii Lactee.

Aceste galaxii masive formează stele de aproape două ori mai eficient decât galaxiile de masă scăzută din aceeași epocă. Din cauza conținutului crescut de praf, ceea ce le face să pară deosebit de roșiatice în observarțiile cu Webb, cele trei galaxii au fost numite Cei Trei Monștri Roșii.

„Asta este grozav la astronomie, suntem surprinși constant”

Așadar, modelele actuale ar trebuie să aibă în vedere procesele unice prin care anumite galaxii masive timpurii au putut să atingă un nivel de formare stelară atât de eficient, iar astfel au ajuns să se formeze foarte rapid și foarte devreme în Univers. Speranța este că viitoarele observații cu Webb și telescopul Atacama Large Millimeter Array (ALMA) vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat.

„Asta este grozav la astronomie, suntem surprinși constant de noi descoperiri. Deja în primii săi câțiva ani de operare, Telescopul Webb ne-a adus provocări; ne-a arătat că unele galaxii se maturizează mai rapid în primele capitole ale istoriei cosmice”, a mai spus profesorul Wuyts.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii nu-și pot explica ce a observat Telescopul Spațial James Webb în jurul unei stele din apropierea Pământului

Ce a apărut în galaxia Andromeda după ce o stea masivă a dispărut fără urmă?

O echipă de astronomi ar fi rezolvat misterul vârstei Căii Lactee! Cât de veche este galaxia noastră?

Cea mai îndepărtată galaxie cu disc observată vreodată este o ciudățenie a Universului