O echipă de horticultori, bioingineri și specialiști în agricultură de la mai multe instituții din China a reușit să obțină roșii mai dulci fără a sacrifica dimensiunea, greutatea sau randamentul, modificând două gene.
Studiul lor, publicat în revista Nature, detaliază procesul prin care au modificat genele unei varietăți de tomate pentru a reduce producția de proteine care scad nivelurile de enzime implicate în producerea zahărului.
În același număr al revistei, Amy Lanctot și Patrick Shih, de la Universitatea din California, Berkeley (SUA) au publicat un articol în secțiunea News and Views, analizând rezultatele echipei din China.
De-a lungul secolelor, agricultorii din întreaga lume au încrucișat plantele de roșii pentru a crește randamentele și dimensiunea fructelor, dar acest proces a dus la pierderea dulceții roșiilor. Eforturile anterioare de a crește dulceața roșiilor mari au avut ca rezultat reducerea randamentului.
În acest nou studiu, cercetătorii au adoptat o abordare diferită pentru a crea roșii mai dulci, investigând cauzele genetice ale pierderii dulceții și corectând parțial efectele încrucișărilor asupra genomului roșiilor.
Echipa a identificat două gene, denumite SlCDPK26 și SlCDPK27, care erau mai active în soiurile de roșii mai mari. Aceste gene codifică proteine ce reduc nivelurile enzimelor responsabile de producerea zahărului. Cercetătorii au modificat genetic un soi de tomate mari, denumită „Money Maker”, pentru a dezactiva aceste gene.
Rezultatul? Plantele modificate au produs roșii cu un nivel de fructoză și glucoză cu 30% mai ridicat, fără a afecta dimensiunea, greutatea sau randamentul. Testele de gust au confirmat dulceața sporită. În plus, modificările genetice au redus numărul și dimensiunea semințelor, ceea ce ar putea fi o caracteristică atractivă pentru consumatori, scrie Phys.org.
Deși aceste roșii modificate nu sunt la fel de dulci ca soiurile mici, precum roșiile cherry, cercetătorii sugerează că viitoarele ajustări genetice ar putea aduce roșiile mari la același nivel de dulceață cu cele mai mici. Acest progres deschide calea pentru obținerea de roșii mari, dulci și cu randamente ridicate, o soluție promițătoare pentru agricultură și consumatori.
Cum să te faci bine mai repede când ai gripă? Iată ce spune știința!
Un profesor a calculat cum arată halba perfectă de bere!
Mulți oameni încă mai cred acest mit biblic despre coaste
Purtarea unui sutien face sânii mai mult sau mai puțin fermi?