Copiii cu IQ ridicat sunt diagnosticați cu ADHD mai târziu în viață

16 11. 2024, 13:00

Un nou studiu evidențiază factorii principali care influențează vârsta la care este diagnosticată tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), iar un IQ mai mare se numără printre trăsăturile asociate cu un diagnostic tardiv. De ce copiii cu IQ ridicat sunt diagnosticați cu ADHD mai târziu?

Echipa de cercetători de la Universitatea Western Ontario și Universitatea Queen’s, ambele din din Canada, a analizat date de la 568 de tineri cu vârste cuprinse între 4 și 22 de ani diagnosticați cu ADHD. Studiul a luat în considerare și alți factori, precum sexul și statutul socioeconomic.

Pe lângă nivelul IQ, cercetarea a arătat că un statut socioeconomic mai ridicat și etnia non-albă a mamei sunt asociate cu un diagnostic întârziat. De asemenea, modul în care simptomele ADHD sunt exprimate are un rol important; de exemplu, persoanele care își interiorizează simptomele tind să fie diagnosticate mai târziu.

ADHD este mai dificil de diagnosticat la copiii cu IQ ridicat

„Am descoperit că un IQ mai ridicat prezice o vârstă mai avansată la diagnosticarea ADHD. În al doilea rând, am constatat că simptomele hiperactive-impulsive și cele externalizate au fost asociate cu un diagnostic mai timpuriu, atât la băieți, cât și la fete”, notează cercetătorii.

ADHD afectează modul în care o persoană se mișcă, se concentrează și își controlează impulsurile. Condiția poate avea un impact semnificativ asupra învățării și dezvoltării copiilor, motiv pentru care un diagnostic timpuriu este esențial. Lipsa unui diagnostic sau un diagnostic întârziat pot duce la probleme comportamentale și la performanțe academice sub așteptări, scrie Science Alert.

Studiile anterioare sugerau că fetele și persoanele cu un IQ mai mare sunt deseori diagnosticate mai târziu. Cercetătorii au vrut să examineze aceste două aspecte împreună, dar datele au arătat că atât fetele, cât și băieții sunt afectați într-o măsură similară.

„Studiile viitoare ar trebui să includă și persoane care nu au fost diagnosticate, deoarece acest lucru ar putea evidenția cazurile fetelor care au fost omise din cauza factorilor descriși în acest studiu”, adaugă autorii.

ADHD este adesea confundat cu alte afecțiuni

Rezultatele le oferă profesioniștilor din domeniul sănătății și părinților indicii valoroase: copiii cu IQ ridicat sau care își maschează simptomele mai bine au șanse mai mari să fie trecuți cu vederea.

ADHD se manifestă în forme variate, iar unele semne mai subtile pot fi ignorate, mai ales în cazul copiilor care par dotați academic. În plus, ADHD este adesea confundat cu alte afecțiuni, ceea ce face diagnosticarea și mai dificilă.

„Clinicienii ar trebui să fie atenți la aceste diferențe individuale și la factorii demografici și să le ia în considerare la stabilirea unui diagnostic. Pe de altă parte, acești factori pot împiedica indivizii să solicite o diagnosticare”, subliniază cercetătorii.

Studiul a fost publicat în British Journal of Clinical Psychology.

Vă recomandăm să citiți și:

Testele pe animale, promițătoare pentru reîntinerirea inimii, chiar și după un atac de cord

Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă

Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN

Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?