Câte grame de nuci este bine să mănânci zilnic pentru a preveni demența?
Un studiu efectuat pe mai mult de 50 000 de participanți la UK Biobank a constatat că persoanele care mănâncă zilnic un pumn de nuci ar putea să-și reducă riscul de demență.
Comparativ cu persoanele de peste 60 de ani care nu consumă nuci, cei care au declarat că mănâncă până la 30 de grame de nuci pe zi au prezentat un risc cu 16% mai mic de a dezvolta demență în anii următori. În cazul în care nucile erau consumate fără sare, această cifră a crescut la 17%. Nu a contat dacă nucile erau decojite, uscate, prăjite sau decojite.
Aceste rezultate au fost găsite numai la cei care nu sunt considerați obezi, care dorm o cantitate normală de somn și care nu fumează tutun sau beau alcool zilnic.
Nu au fost găsite asociații semnificative atunci când au fost luați în considerare doar bărbații din toate grupele de vârstă sau la cei care raportează alți factori de risc, cum ar fi slăbiciunea musculară sau sentimentul de singurătate.
„Studiile viitoare de urmărire pe termen lung, atât observaționale, cât și studiile clinice, ar trebui să evalueze eficacitatea consumului de nuci ca strategie de prevenire a demenței la adulți”, scriu cercetătorii de la Universitatea Castilla-La Mancha din Spania.
Nucile au fost asociate cu sănătatea creierului
Nu este prima dată când nucile au fost asociate cu sănătatea creierului. Nucile sunt alimente dense din punct de vedere energetic, bogate în nutrienți și compuși antiinflamatori și antioxidanți.
Prin urmare, oamenii de știință au emis ipoteza că proprietățile nucilor ar putea avea beneficii pentru sănătatea creierului, iar unele studii epidemiologice sugerează cu siguranță că acesta ar putea fi cazul.
În cadrul unui studiu controlat randomizat de 12 săptămâni, cercetătorii au constatat că o mână de nuci pe zi a îmbunătățit memoria pe termen scurt și fluența verbală la adulții sănătoși de vârstă mijlocie care erau supraponderali, scrie ScienceAlert.
Cu toate acestea, alte câteva studii clinice nu au constatat astfel de beneficii.
Pentru a clarifica rezultatele neclare, cercetătorul în domeniul sănătății Bruno Bizzozero-Peroni și colegii săi de la Castilla-La Mancha au apelat la o cohortă din UK Biobank, înscrisă între 2007 și 2012.
Participanții au fost urmăriți timp de o medie de 7 ani. Pe parcursul studiului, rata de demență din toate cauzele a fost de 2,8 %. Cei care au declarat că au mâncat 30 de grame de nuci pe zi (echivalentul a aproximativ o mână) au fost mai puțin susceptibili de a se încadra în această categorie de risc.
Alimente dense din punct de vedere energetic
Motivele din spatele acestei asocieri sunt neclare. În acest moment nu este clar ce duce la diferite forme de demență, cu atât mai puțin ce este capabil să le prevină și de ce. Cu toate acestea, noile dovezi sugerează că până la 40 % din cazurile de demență pot fi prevenite sau chiar întârziate prin modificarea anumitor factori de risc din stilul de viață, precum fumatul, consumul de alcool, exercițiile fizice sau izolarea socială.
Dieta pare să fie un factor crucial. În trecut, mai multe revizuiri sistematice au constatat că dietele sănătoase, precum dieta mediteraneană, sunt legate de un risc redus de demență. Între timp, dieta occidentală, care este bogată în grăsimi saturate, zahăr și sare, pare a fi un factor de risc pentru demență.
Un studiu recent efectuat pe 60 000 de britanici a arătat că respectarea unei diete mediteraneene scade riscul de demență cu până la 23 %.
Cercetări suplimentare au arătat că uleiul de măsline, un element de bază al stilului de viață mediteranean, poate reduce în mod specific riscul de deces legat de demență cu 28%.
Studiul a fost publicat în GeroScience.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Somnul ar putea fi secretul care ne ferește de cea mai frecventă formă de demență
Un studiu arată că un anumit stadiu al somnului ar fi esențial în reducerea riscului de demență
Cercetătorii vor să afle dacă într-adevăr poluarea provoacă demență
Cercetătorii au descoperit încă doi factori de risc pentru demență