O cometă „centaur” a erupt de patru ori în mai puțin de 48 de ore
Cometa criovolcanică 29P/Schwassmann-Wachmann a erupt de patru ori în mai puțin de 48 de ore, devenind astfel neobișnuit de strălucitoare. Aceasta este cea mai puternică erupție a cometei de mărimea unui oraș din ultimii trei ani.
O misterioasă cometă vulcanică tocmai s-a trezit, declanșând patru erupții majore în mai puțin de 48 de ore și pulverizând suficient pentru a face obiectul de mărimea unui oraș să pară de aproape 300 de ori mai strălucitor decât în mod normal, spun cercetătorii. Ultimele erupții, care sunt cele mai mari din ultimii trei ani, sporesc confuzia crescândă cu privire la momentul și motivul pentru care această ciudată explozie își dă drumul la vârf.
Cometa, cunoscută sub numele de 29P/Schwassmann-Wachmann (29P), este un obiect de gheață de mari dimensiuni, cu un diametru de aproximativ 60 de kilometri – de trei ori lungimea Manhattanului.
Este una dintre cele aproximativ 500 de comete cunoscute sub numele de „centauri”, care își petrec întreaga viață limitate la Sistemul Solar interior. Cu toate acestea, 29P face parte, de asemenea, dintr-un grup și mai rar, cunoscut sub numele de comete criovolcanice sau vulcani reci.
Cometele criovolcanice sunt formate dintr-un înveliș de gheață, sau nucleu, umplut cu gheață, praf și gaze. Atunci când cometa absoarbe suficientă radiație solară, măruntaiele sale înghețate se supraîncălzesc. Presiunea crește în nucleu până când învelișul se fisurează și măruntaiele de gheață ale cometei, sau criomagma, sunt pulverizate în spațiu.
Cea mai puternică erupție a cometei din ultimii trei ani
După o erupție, un nor pufos și reflectorizant de criomagmă se extinde, făcând cometa să pară mult mai strălucitoare deoarece reflectă mai multe raze solare. Un exemplu anterior a fost cometa 12P/Pons-Brooks, sau „cometa diavolului”, care a ținut prima pagină a ziarelor în timpul apropierii sale de Pământ în ultimele 18 luni.
29P a cunoscut prima sa erupție majoră din ultimii aproape doi ani, urmată rapid de alte trei erupții mari în mai puțin de 48 de ore, conform observațiilor enumerate de Asociația Astronomică Britanică (BAA), care a urmărit îndeaproape 29P. Cele patru erupții au expulzat un nor de resturi care reflectau de 289 de ori mai multă lumină decât nucleul cometei, au scris astronomii BAA.
Experții prezic că, pe măsură ce coma se extinde, ar putea lua o formă neobișnuită, scrie LiveScience.
Aceasta a fost prima erupție majoră a lui 29P din noiembrie 2022, când a aruncat în spațiu peste 1 milion de tone de resturi. Este, de asemenea, cea mai mare erupție din septembrie 2021, când cometa și-a explodat vârful de cinci ori într-o succesiune rapidă. În aprilie 2023, oamenii de știință au prezis cu succes, pentru prima dată, o erupție a cometei 29P.
Un comportament pe care cercetătorii nu l-au putut explica
Cu toate acestea, prezicerea erupțiilor este extrem de dificilă, deoarece majoritatea erupțiilor cometei au loc foarte sporadic și aleatoriu – un comportament pe care cercetătorii nu l-au putut explica.
Cele mai multe comete criovolcanice orbitează în jurul Soarelui pe orbite foarte eliptice care le duc în zonele exterioare ale sistemului solar timp de decenii, secole sau chiar mii de ani la un moment dat. Doar atunci când ajung în sistemul solar interior încep să explodeze în mod regulat, înainte de a fi aruncate înapoi în sistemul solar exterior.
Cu toate acestea, 29P orbitează în jurul Soarelui o dată la 15 ani și are o orbită circulară în jurul Soarelui la o distanță similară cu cea a lui Jupiter, ceea ce înseamnă că, de fapt, cantitatea de radiații solare pe care o absoarbe rămâne în mare parte constantă.
Ca urmare, ar trebui să erupă destul de regulat și uniform. Însă observațiile detaliate ale cometei din ultimele decenii arată că nu este cazul, sugerând că ceva necunoscut influențează momentul erupției, potrivit BAA.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cum poți vedea cometa Tsuchinshan–Atlas cu ochiul liber? „Priviți cât mai repede cu putință”
A reapărut pe cerul Pământului o cometă văzută pentru ultima oară de neanderthalieni
În urmă cu 114 ani, Pământul trecea la o distanţă foarte mică pe lângă cometa lui Halley
O cometă care apare o dată la 437 de ani, vizibilă cu ochiul liber în weekendul 9-10 septembrie