China lucrează la o armă energetică care unește mai multe fascicule
Armata Chinei lucrează la un sistem experimental de armă energetică ce concentrează mai multe fluxuri de microunde într-un fascicul de energie puternic, potrivit publicației South China Morning Post (SCMP).
Cu alte cuvinte, această armă energetică este similară, într-o oarecare măsură, cu Steaua Morții din seria „Războiul stelelor”, deși la o scară mult mai mică.
Conform publicației chineze, oamenii de știință afirmă că au „finalizat teste experimentale privind utilizarea sa potențială în scopuri militare”.
Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă eforturile lor vor duce vreodată la o armă suficient de puternică pentru a distruge o planetă, cum vedem în Războiul stelelor, sau chiar pentru a distruge ținte mult mai mici. O problemă majoră este acumularea unui număr suficient de unde electromagnetice în același punct, un proces extrem de dificil. Conform SCMP, oamenii de știință au calculat că ar trebui să atingă o precizie de poziționare de câțiva milimetri și o sincronizare temporală de 170 de trilioane de secunde, o precizie mai ridicată decât cea a unui ceas atomic.
Chinezii susțin că au realizat o armă energetică extrem de avansată
Totuși, cercetătorii susțin că au reușit să atingă acest nivel de precizie în experimentele lor recente. Deși nu ar putea să distrugă ținte adverse, cercetătorii au descoperit că sistemul poate bloca semnalele sateliților GPS deținuți de SUA, „atingând multiple obiective, cum ar fi instruirea, verificarea noilor tehnologii și exercițiile militare”.
Oamenii de știință spun că prin combinarea fluxurilor de microunde, ar putea obține un nivel de putere mai mare decât suma fiecărui fascicul individual. Nu este surprinzător faptul că cercetătorii au rămas vagi în legătură cu utilizările potențiale ale acestei tehnologii, scrie Futurism.
Între timp, Statele Unite explorează de mult tehnologii similare. De exemplu, Forțele Aeriene au dezvoltat un sistem de arme cu energie direcționată, bazat pe microunde de mare putere, numit Tactical High-power Operational Responder, conceput pentru a contracara dronele. Totuși, rămâne incert dacă vreunul dintre aceste proiecte va duce la o armă practică. Pentru moment, puterile militare se vor mulțumi cu arme cu energie direcționată capabile să perturbe electronicele și să dezactiveze semnalele de comunicații pentru a obține un avantaj pe câmpul de luptă.
Vă recomandăm să citiți și:
Haine transformate în surse de energie printr-o nouă tehnologie
Un dispozitiv pe bază de hârtie generează energie electrică din umiditatea din aer
Robotul Atlas de la Boston Dynamics nu mai are nevoie de ajutorul oamenilor
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil