Un nou studiu arată că exercițiile fizice viguroase sunt mai bune pentru suprimarea apetitului decât exercițiile moderate.
Studiul a fost coordonat de cercetătorii de la Universitatea din Virginia, SUA și a implicat 14 participanți sănătoși. Aceștia au fost rugați să țină post peste noapte, înainte de a efectua o serie de exerciții la diferite niveluri de intensitate și apoi să raporteze nivelurile lor de apetit.
De asemenea, au fost prelevate probe de sânge pentru a măsura efectele exercițiilor asupra hormonului grelină, cunoscut ca având un rol semnificativ în reglarea apetitului. Cu cât nivelurile generale de grelină din organism sunt mai ridicate, cu atât ne simțim mai înfometați.
„Am constatat că exercițiile de intensitate ridicată au suprimat nivelurile de grelină mai mult decât exercițiile de intensitate moderată”, spune endocrinologul Kara Anderson, de la Universitatea din Virginia.
Diferența dintre nivelurile de grelină a fost cea mai semnificativă la participanții de sex feminin, au constatat cercetătorii, deși, în ceea ce privește nivelurile de apetit autoevaluate, au existat scăderi notabile la ambele sexe după exerciții de intensitate mai mare.
Grelina poate fi găsită în organism atât în formă acilatată (AG), cât și dezacilatată (DAG) și, pe lângă faptul că este legată de apetit, este importantă și în alte domenii, inclusiv somnul, memoria și echilibrul energetic, scrie ScienceAlert.
Cercetătorii sugerează că există un moment specific în care grelina începe să scadă – posibil atunci când organismul produce mai mult lactat decât poate gestiona. Lactatul este un produs secundar al metabolismului muscular care este produs pe măsură ce organismul lucrează mai mult.
Relația dintre exercițiu și apetit este, de fapt, una destul de complicată: în funcție de tipul de antrenament, de durata acestuia și de profilul persoanelor implicate, exercițiul poate atât să crească, cât și să scadă nivelul de foame.
Este unul dintre acele domenii în care este nevoie cu siguranță de mai multe cercetări – ceea ce a fost o parte din scopul acestui nou studiu. Deși eșantionul studiului a fost mic, acesta evidențiază diferențele potențiale între sexe în ceea ce privește hormonul grelină.
În ceea ce privește pierderea în greutate, știm că abilitatea de a scăpa de kilograme depinde de o serie întreagă de factori – inclusiv de exercițiile fizice – și că suntem cu toții diferiți atunci când vine vorba de tacticile care funcționează cel mai bine, lucru asupra căruia această nouă cercetare aruncă mai multă lumină.
„Exercițiul ar trebui să fie gândit ca un medicament, fiind dozat în funcție de obiectivele personale ale unui individ”, spune Anderson. „Cercetarea sugerează că exercițiile de intensitate ridicată pot fi importante pentru suprimarea apetitului, ceea ce poate fi deosebit de util ca parte a unui program de pierdere în greutate.”
Studiul a fost publicat în Journal of the Endocrine Society.
Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile
Topul celor mai proaste țări pentru antrenamente în aer liber. Ce loc ocupă România?
Antrenamentul cu greutăți pentru un braț are beneficii și pentru brațul opus