Consumul ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice

11 11. 2024, 13:00

Un studiu realizat de Unitatea de Cercetare în Epidemiologie și Prevenție din cadrul I.R.C.C.S. Neuromed din Pozzilli, în colaborare cu Universitatea LUM din Casamassima, ambele din Italia, arată că un consum ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice, indiferent de calitatea nutrițională a dietei.

Rezultatele au fost publicate în prestigioasa revistă The American Journal of Clinical Nutrition.

Cercetătorii din Italia au analizat datele a peste 22 000 de participanți la studiul Moli-sani, una dintre cele mai mari cohorte de populație din Europa, și au utilizat peste treizeci de biomarkeri sanguini diferiți pentru a măsura vârsta biologică.

Spre deosebire de vârsta cronologică, care depinde exclusiv de data nașterii, vârsta biologică reflectă condițiile biologice ale corpului nostru, inclusiv organele, țesuturile și sistemele, și poate diferi de vârsta cronologică.

Cu ajutorul unui chestionar detaliat privind frecvența alimentelor, cercetătorii au putut estima consumul de alimente ultraprocesate al participanților, adică alimente care conțin în general diverși aditivi, cum ar fi coloranți, conservanți, antioxidanți, potențiatori de aromă și îndulcitori.

Alimente care conțin diverși aditivi

Alimentele ultraprocesate includ nu numai gustările ambalate sau băuturile zaharoase, ci și produse aparent „inofensive”, cum ar fi pâinea produsă în serie sau ambalată, iaurtul cu fructe, unele cereale pentru micul dejun sau alternative la carne, pentru a da doar câteva exemple.

Studiul a arătat că un consum ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu o accelerare semnificativă a îmbătrânirii biologice a participanților. Practic, oamenii s-au dovedit a fi biologic mai bătrâni decât vârsta lor cronologică reală.

Îmbătrânirea biologică este de fapt un „ceas intern” al corpului nostru, care poate ticăi mai repede sau mai încet decât anii marcați pe calendar, reflectând adevărata stare de sănătate a organismului.

„Vehicule ale substanțelor toxice pentru organism”

„Datele noastre arată că un consum ridicat de alimente ultraprocesate nu numai că are un impact negativ asupra sănătății în general, dar ar putea accelera îmbătrânirea însăși, sugerând o legătură care merge dincolo de calitatea nutrițională slabă a acestor alimente”, spune Simona Esposito, cercetător la Unitatea de Cercetare în Epidemiologie și Prevenire și primul autor al studiului.

„Mecanismele prin care alimentele ultraprocesate pot fi nocive pentru sănătatea umană nu sunt încă pe deplin clare”, explică cercetătorul Marialaura Bonaccio, epidemiolog nutriționist în cadrul Unității de cercetare în epidemiologie și prevenție-IRCCS Neuromed, scrie EurekAlert.

„Pe lângă faptul că sunt inadecvate din punct de vedere nutrițional, fiind bogate în zaharuri, sare și grăsimi saturate sau trans, aceste alimente sunt supuse unei prelucrări industriale intense care le modifică de fapt matricea alimentară, cu consecința pierderii de nutrienți și fibre. Acest lucru poate avea consecințe importante pentru o serie de funcții fiziologice, inclusiv metabolismul glucozei, precum și compoziția și funcționalitatea microbiotei intestinale. De asemenea, aceste produse sunt adesea învelite în ambalaje din plastic, devenind astfel vehicule ale substanțelor toxice pentru organism”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Înlocuirea alimentelor ultraprocesate în dietă reduce riscul de diabet de tip 2

Insomnia cronică este legată de alimentele ultraprocesate, indică un studiu

Alimentele ultraprocesate nu sunt mai atractive în ochii noștri! Atunci de ce le mâncăm?

Semnal de alarmă tras de cercetători: alimentele ultraprocesate cresc riscul bolilor de inimă