Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Un nou studiu realizat de cercetătorii DTU Space din Danemerca a dezvăluit o stea neutronică care se rotește în jurul axei sale cu o viteză extrem de mare. Aceasta se rotește de 716 ori pe secundă, fiind unul dintre obiectele cu cea mai rapidă rotație observate vreodată.
Este un obiect mic, dar extrem de masiv și care se rotește rapid – o stea neutronică, parte a unui așa-numit sistem stelar binar cu raze X numit 4U 1820-30. Se găsește în constelația Sagittarius, spre centrul galaxiei noastre.
„Studiam exploziile termonucleare din acest sistem și apoi am descoperit oscilații remarcabile, sugerând o stea neutronică care se rotește în jurul axei sale centrale de 716 ori pe secundă”, spune cercetătorul principal Dr. Gaurava K.
Jaisawal de la DTU Space din cadrul Universității Tehnice din Danemarca, care face parte dintr-o echipă internațională de cercetători din spatele noii descoperiri și primul autor al articolului tocmai publicat în The Astrophysical Journal.
„Dacă observațiile viitoare confirmă acest lucru, steaua neutronică 4U 1820-30 ar fi unul dintre obiectele cu cea mai rapidă rotație observate vreodată în Univers, egalat doar de o altă stea neutronică numită PSR J1748-2446.”
Steaua neutronică a fost observată cu ajutorul telescopului cu raze X NICER al NASA, echipat cu tehnologia Star Tracker de la DTU Space și montat în afara Stației Spațiale Internaționale.
Un fenomen extrem, foarte îndepărtat
Sistemul de camere de urmărire a stelelor asigură faptul că instrumentul cu raze X este îndreptat în mod constant în direcția corectă și vizează corect micile stele neutronice aflate la mare distanță în Calea Lactee.
O stea neutronică, numită și stea moartă, constă din rămășițele unei stele mari și masive care a explodat într-o supernovă. Au fost descoperite câteva mii de astfel de stele, care sunt extreme în multe privințe.
Ele sunt cele mai dense obiecte care pot fi observate în cosmos. Steaua neutronică are un diametru de numai 12 km, dar are o masă de 1,4 ori mai mare decât cea a Soarelui.
Se află la 26 000 de ani-lumină distanță de Pământ. Prin comparație, distanța până la cea mai apropiată stea de Pământ, Proxima Centauri, este de aproximativ 4,3 ani lumină. Aceasta înseamnă că lumina de la Proxima Centauri are nevoie de 4,3 ani pentru a ajunge la noi pe Pământ, în timp ce lumina de la steaua neutronică călătorește timp de 26.000 de ani înainte să o vedem pe Pământ, scrie Phys.org.
Steaua neutronică face parte dintr-un sistem de stele binare cu raze X. Un astfel de sistem este format din două stele care orbitează una în jurul celeilalte.
Explozii de suprafață la fel de puternice ca bombele atomice
Ceea ce este, de asemenea, deosebit la sistemul 4U 1820-30 este faptul că steaua însoțitoare este o pitică albă de aproximativ aceeași dimensiune ca Pământul. Se știe că aceasta orbitează în jurul stelei neutronice la fiecare 11 minute, ceea ce o face sistemul cu cea mai scurtă perioadă orbitală cunoscută.
Datorită gravitației sale intense, steaua neutronică atrage material de la steaua sa însoțitoare. Atunci când pe suprafața sa s-a acumulat suficient material, pe steaua neutronică are loc o explozie termonucleară violentă, asemănătoare unei bombe atomice.
„În timpul acestor explozii, steaua neutronică devine de până la 100 000 de ori mai strălucitoare decât soarele, eliberând o cantitate imensă de energie”, explică profesorul asociat la DTU Space, Jerome Chenevez, care a contribuit la noul studiu.
Prin observațiile efectuate cu NICER între 2017 și 2021, cercetătorii au descoperit 15 explozii termonucleare de raze X din 4U 1820-30. Una dintre aceste explozii a fost cea care a arătat o semnătură cunoscută sub numele de oscilații de explozie termonucleară, care apare la o frecvență de 716 Hz. Aceste oscilații de explozie corespund frecvenței de rotație a stelei neutronice înseși, ceea ce înseamnă că aceasta se rotește pe axa sa la o rată record de 716 ori pe secundă.
Vă recomandăm să mai citiți și:
A fost măsurată pentru prima oară viteza jeturilor unei stele neutronice
Oamenii de știință au surprins rafalele de vânt dintr-un sistem îndepărtat de stele neutronice
Ciocnirea a două stele neutronice ar fi rezultat în cea mai puternică kilonova observată vreodată
Astronomii au oferit cea mai precisă măsurătoare a unei stele neutronice