Un profesor a calculat cum arată halba perfectă de bere!
Claudio Pellegrini, profesor de științe termice și ale fluidelor la Universitatea Federală São João del-Rei (Brazilia), a calculat forma pentru halba perfectă care ține berea rece.
El a publicat o lucrare care descrie analiza sa asupra formelor de pahare de bere pe serverul de preprint arXiv.
Cercetările anterioare și multe dovezi anecdotice sugerează că consumatorii de bere preferă ca băutura lor să fie rece, de regulă, cât mai rece posibil. De asemenea, mulți preferă să consume berea dintr-un pahar de sticlă transparent, care permite admirarea băuturii și facilitează o experiență plăcută.
Din păcate, aceste preferințe reprezintă o dilemă: consumul dintr-un pahar îi permite berii să își piardă rapid răcoarea. În acest sens, producătorii de pahare au dezvoltat diverse forme menite să păstreze cât mai mult timp temperatura scăzută a berii, scrie Phys.org.
În acest nou studiu, Pellegrini a pus la încercare aceste modele, calculând cum ar trebui să arate halba perfectă care ține berea rece.
Cum arată halba perfectă care ține berea rece?
În cercetarea sa, Pellegrini nu a inclus factori externi, cum ar fi căldura unei mâini care ține paharul sau tipul de material folosit. În schimb, s-a concentrat doar pe forma paharului pentru a determina rata de transfer termic.
Pentru a stabili forma optimă, el a început cu un model simplu, un pahar cu o curbură netedă, simetrică față de o axă verticală, având o înălțime standard, un raport fix între raza bazei și vârful paharului. De asemenea, a presupus că baza paharului era izolată, astfel încât pierderea de căldură să se realizeze doar prin partea superioară și părțile laterale.
El a presupus o temperatură inițială fixă pentru bere, iar paharul avea o rezistență termică neglijabilă. Acest scenariu se asigura că modificările transferului de căldură erau direct influențate de schimbările de formă.
Prin calculele sale, Pellegrini a descoperit, în mod previzibil, că forma optimă este și cea mai populară: un pahar cu o bază mică, care se lărgește treptat spre vârf, cum ar fi un pahar tip pilsner.
El recunoaște, de asemenea, că soluția ideală ar fi un pahar atât de mic încât berea să poată fi consumată dintr-o singură înghițitură. Cu toate acestea, Pellegrini consideră că un astfel de mod de a consuma berea ar elimina complet plăcerea și farmecul acestui obicei.
Vă recomandăm să citiți și:
Carnea cultivată în laborator, tot mai aproape de consumatori