Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Preferi o ceapă feliată în locul uneia tăiate cubulețe? Sau poate ai simțit întotdeauna că un măr e mai gustos când e tăiat în bucăți decât întreg. Pare greu de crezut că aromele alimentelor se schimbă în funcție de cum le tai, dar știința sugerează că ar putea exista un adevăr în asta.
Pentru a înțelege de ce aromele alimentelor se schimbă în funcție de cum le tai, trebuie mai întâi să facem distincția între gust și aromă. Gustul este un simț și implică receptorii specializați (papilele gustative) de pe limbă. Aroma, pe de altă parte, poate implica mai multe senzații; încă se dezbate care anume sunt acestea, dar majoritatea oamenilor sunt de acord că mirosul este la fel de important ca gustul.
Diferența de miros în funcție de modul în care este tăiat un aliment este unul dintre factorii care pot explica de ce anumite alimente pot părea mai mult sau mai puțin gustoase pentru cineva, iar acest lucru ține de chimie.
Cum sunt schimbate chimic aromele alimentelor prin tăiere?
„Dacă tai o ceapă sau un cățel de usturoi, eliberezi o enzimă numită alinază, care produce mirosul tipic înțepător al cepei sau al usturoiului, miros care nu există atunci când este alimentul este intact”, a explicat dr. Charles Forney, cercetător la Agriculture and Agri-Food Canada.
„Reacția enzimatică formează aroma, astfel că, cu cât (alimentul) este tăiat mai mărunt, cu atât va fi eliberată mai multă aromă”, spune expertul, citat de IFL Science.
Acest lucru poate însemna că papilele tale gustative sunt expuse la substanțele chimice încă din primul moment când muști din usturoi sau ceapă, în loc să fie eliberate treptat pe măsură ce mesteci.
Cu toate acestea, nu este vorba doar despre chimie. Unii experți consideră că textura are un rol în percepția aromei.
Forma alimentelor are un rol important
„Dacă pui în gură o legumă mai rotundă, mintea ta se va gândi în general la ceva mai suculent. Ceva tăiat în cuburi va fi puțin mai crocant, cu margini ascuțite, și va da impresia de ceva mai dur. Mintea ta va percepe o aromă plăcută dacă textura este mai fină”, a declarat Brendan Walsh, decanul artelor culinare la Culinary Institute of America.
Cercetătorii au sugerat, de asemenea, că așteptările noastre legate de gustul sau aroma unui aliment înainte de a-l consuma ar putea influența experiența aromatică, adică forma unui aliment, în funcție de cum este tăiat, ar putea afecta modul în care îi percepem aroma.
Acest lucru a devenit evident în 2013, când producătorul de ciocolată Cadbury s-a confruntat cu nemulțumirea publicului după ce a schimbat forma batoanelor Dairy Milk de la un format dreptunghiular la unul mai rotunjit. Mulți au afirmat că ciocolata avea un gust mai dulce, deși compania susținea că rețeta nu a fost modificată.
Conform unui studiu realizat de profesorul de psihologie Charles Spence, de la Universitatea Oxford (Anglia), acest lucru se explică prin modul în care creierul nostru asociază formele cu anumite gusturi.
„Se știe că oamenii asociază dulceața cu rotunjimea și amăreala cu unghiurile, așa că transformarea unui aliment tradițional dreptunghiular într-unul mai rotund ar putea modifica percepția gustului prin inducerea unei idei de dulceață în mintea consumatorului”, scrie Spence.
Așadar, dacă o felie de pepene ți se pare mai dulce decât dacă ai fi tăiat-o cubulețe, ar putea fi o chestiune de chimie, dar e posibil și ca creierul tău să fost influențat în mod subtil.
Vă recomandăm să citiți și:
6 motive pentru care oamenii iubesc filmele de groază
Îți spui că ești mai fericit decât ești? Nu te mai amăgi!
Vă simțiți blocat? Este timpul să vă simplificați modul de gândire