Home » Știință » Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?

Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?

Publicat: 04.11.2024

Preferi o ceapă feliată în locul uneia tăiate cubulețe? Sau poate ai simțit întotdeauna că un măr e mai gustos când e tăiat în bucăți decât întreg. Pare greu de crezut că aromele alimentelor se schimbă în funcție de cum le tai, dar știința sugerează că ar putea exista un adevăr în asta.

Pentru a înțelege de ce aromele alimentelor se schimbă în funcție de cum le tai, trebuie mai întâi să facem distincția între gust și aromă. Gustul este un simț și implică receptorii specializați (papilele gustative) de pe limbă. Aroma, pe de altă parte, poate implica mai multe senzații; încă se dezbate care anume sunt acestea, dar majoritatea oamenilor sunt de acord că mirosul este la fel de important ca gustul.

Diferența de miros în funcție de modul în care este tăiat un aliment este unul dintre factorii care pot explica de ce anumite alimente pot părea mai mult sau mai puțin gustoase pentru cineva, iar acest lucru ține de chimie.

Cum sunt schimbate chimic aromele alimentelor prin tăiere?

„Dacă tai o ceapă sau un cățel de usturoi, eliberezi o enzimă numită alinază, care produce mirosul tipic înțepător al cepei sau al usturoiului, miros care nu există atunci când este alimentul este intact”, a explicat dr. Charles Forney, cercetător la Agriculture and Agri-Food Canada.

„Reacția enzimatică formează aroma, astfel că, cu cât (alimentul) este tăiat mai mărunt, cu atât va fi eliberată mai multă aromă”, spune expertul, citat de IFL Science.

Acest lucru poate însemna că papilele tale gustative sunt expuse la substanțele chimice încă din primul moment când muști din usturoi sau ceapă, în loc să fie eliberate treptat pe măsură ce mesteci.

Cu toate acestea, nu este vorba doar despre chimie. Unii experți consideră că textura are un rol în percepția aromei.

Forma alimentelor are un rol important

„Dacă pui în gură o legumă mai rotundă, mintea ta se va gândi în general la ceva mai suculent. Ceva tăiat în cuburi va fi puțin mai crocant, cu margini ascuțite, și va da impresia de ceva mai dur. Mintea ta va percepe o aromă plăcută dacă textura este mai fină”, a declarat Brendan Walsh, decanul artelor culinare la Culinary Institute of America.

Cercetătorii au sugerat, de asemenea, că așteptările noastre legate de gustul sau aroma unui aliment înainte de a-l consuma ar putea influența experiența aromatică, adică forma unui aliment, în funcție de cum este tăiat, ar putea afecta modul în care îi percepem aroma.

Acest lucru a devenit evident în 2013, când producătorul de ciocolată Cadbury s-a confruntat cu nemulțumirea publicului după ce a schimbat forma batoanelor Dairy Milk de la un format dreptunghiular la unul mai rotunjit. Mulți au afirmat că ciocolata avea un gust mai dulce, deși compania susținea că rețeta nu a fost modificată.

Conform unui studiu realizat de profesorul de psihologie Charles Spence, de la Universitatea Oxford (Anglia), acest lucru se explică prin modul în care creierul nostru asociază formele cu anumite gusturi.

„Se știe că oamenii asociază dulceața cu rotunjimea și amăreala cu unghiurile, așa că transformarea unui aliment tradițional dreptunghiular într-unul mai rotund ar putea modifica percepția gustului prin inducerea unei idei de dulceață în mintea consumatorului”, scrie Spence.

Așadar, dacă o felie de pepene ți se pare mai dulce decât dacă ai fi tăiat-o cubulețe, ar putea fi o chestiune de chimie, dar e posibil și ca creierul tău să fost influențat în mod subtil.

Vă recomandăm să citiți și:

6 motive pentru care oamenii iubesc filmele de groază

Îți spui că ești mai fericit decât ești? Nu te mai amăgi!

Vă simțiți blocat? Este timpul să vă simplificați modul de gândire

Sfatul unul psiholog pentru a depăși depresia sezonieră: Apreciați iarna pentru ceea ce este, fără să vă doriți să fie altfel

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Rata șomajului din România, în creștere. Câți dintre tineri nu au loc de muncă?
Rata șomajului din România, în creștere. Câți dintre tineri nu au loc de muncă?
Marea Britanie, „optimistă” că tarifele americane vor fi anulate
Marea Britanie, „optimistă” că tarifele americane vor fi anulate
Rămășițele primului oraș din epoca colonială din Ecuador au fost descoperite
Rămășițele primului oraș din epoca colonială din Ecuador au fost descoperite
Istoria fascinantă a submarinelor. De la minunea de lemn a lui Cornelis Drebbel la titanii nucleari
Istoria fascinantă a submarinelor. De la minunea de lemn a lui Cornelis Drebbel la titanii nucleari
Cornelis Drebbel: geniul uitat care „a scris” viitorul. Inventatorul submarinului navigabil, al termostatului și mașinii de tip perpetuum mobile
Cornelis Drebbel: geniul uitat care „a scris” viitorul. Inventatorul submarinului navigabil, al termostatului și mașinii ...
Val Kilmer: „Am jucat pentru public, nu pentru profit”. Top Gun, Batman Forever, Tombstone, The Doors
Val Kilmer: „Am jucat pentru public, nu pentru profit”. Top Gun, Batman Forever, Tombstone, The Doors
Vincent van Gogh, geniul chinuit din spatele a 900 de capodopere. 10 fapte despre „Nebunul cu părul de foc”
Vincent van Gogh, geniul chinuit din spatele a 900 de capodopere. 10 fapte despre „Nebunul cu părul de foc”
Vârsta la care creierul începe să îmbătrânească mai repede
Vârsta la care creierul începe să îmbătrânească mai repede
(P) Sezonul cald se apropie – Când trebuie să înlocuim anvelopele de iarnă cu cele de vară?
(P) Sezonul cald se apropie – Când trebuie să înlocuim anvelopele de iarnă cu cele de vară?
Test de cultură generală. Câți genunchi are un păianjen?
Test de cultură generală. Câți genunchi are un păianjen?
„Podcast cu Prioritate” #71 by ProMotor: Dialog cu Alin Ionescu (Mașinistul) despre Salonul Retromobile Paris 2025
„Podcast cu Prioritate” #71 by ProMotor: Dialog cu Alin Ionescu (Mașinistul) despre Salonul Retromobile Paris 2025
NASA urmărește cu atenție „o adâncitură uriașă” în câmpul magnetic al Pământului
NASA urmărește cu atenție „o adâncitură uriașă” în câmpul magnetic al Pământului
OpenAI a avut cea mai mare sesiune de strângere de capital organizată vreodată pentru un start-up
OpenAI a avut cea mai mare sesiune de strângere de capital organizată vreodată pentru un start-up
Erupție de magmă vulcanică în apropiere de capitala Islandei
Erupție de magmă vulcanică în apropiere de capitala Islandei
Gestul unui pasager deasupra Oceanului Indian a întors un avion din drum
Gestul unui pasager deasupra Oceanului Indian a întors un avion din drum
SOS – 3 puncte, 3 linii, 3 puncte. În urmă cu 153 de ani a murit inventatorul codului Morse
SOS – 3 puncte, 3 linii, 3 puncte. În urmă cu 153 de ani a murit inventatorul codului Morse
Ce temperaturi aduce luna aprilie în România? Estimările meteorologilor
Ce temperaturi aduce luna aprilie în România? Estimările meteorologilor
Cele mai slabe vânzări pentru Tesla în Franța din 2021 încoace
Cele mai slabe vânzări pentru Tesla în Franța din 2021 încoace