Home » Știință » Nebuloasa Lupul Întunecat, văzută prin ochii Telescopului Foarte Mare din deșertul Atacama

Nebuloasa Lupul Întunecat, văzută prin ochii Telescopului Foarte Mare din deșertul Atacama

Credit foto: ESO/VPHAS+ team
Publicat: 31.10.2024

Chiar la timp pentru Halloween, Observatorul European de Sud (ESO) a dezvăluit o fotografie uimitoare cu o nebuloasă întunecată care seamănă cu un lup fioros. Cunoscută printre astronomi drept Nebuloasa Lupul Întunecat, norul cosmic uriaș a fost surprins într-o imagine de 283 de milioane de pixeli cu ajutorul Telescopului Foarte Mare (VLT) de la Observatorul Paranal al ESO din Chile.

Aflată în constelația Scorpionul (lat. Scorpius), în apropiere de „inima” Căii Lactee, Nebuloasa Lupul Întunecat este la o distanță de 5.300 de ani-lumină de Pământ. Dacă ne uităm cu atenție și cu puțină imaginație, în fotografia obținută de instrumentul ESO putem vedea un cap de vârcolac și chiar și două brațe gată să înșface pe cineva.

Nebuloasele întunecate sunt nori reci de praf cosmic, atât de denși încât ascund lumina de la stele și alte obiecte din jurul lor. Așa cum sugerează și numele, nebuloasele întunecate nu emit lumină vizibilă, spre deosebire de alte nebuloase. Praful din acestea absoarbe lumina și lasă să treacă doar radiația la lungimi de undă mai lungi, cum ar fi lumina infraroșie. Astronomii studiază acești nori de praf înghețat pentru că adesea conțin noi stele aflate în curs de formare, potrivit unui comunicat de presă remis DESCOPERĂ.ro.

Unele nebuloase întunecate pot fi văzute cu ochiul liber

De asemenea, norii colorați din fotografia dată publicității de ESO sunt formați în mare parte din hidrogen gazos și strălucesc în nuanțe roșiatice datorită radiației UV intense de la stelele tinere din jur.

Unele nebuloase întunecate, cum ar fi Nebuloasa Sacul cu Cărbuni (sau Caldwell 99), pot fi văzute cu ochiul liber, dar nu și Nebuloasa Lupul Întunecat. Fotografia a fost creată cu date de la VLT Survey Telescope, administrat de Institutul Național pentru Astrofizică din Italia și aflat la ESO’s Paranal Observatory din deșertul Atacama, Chile. Telescopul este echipat cu o cameră special concepută pentru a cartografia cerul de sud în lumină vizibilă.

Fotografia a fost creată din mai multe imagini surprinse în momente diferite

Mai mult, fotografia a fost creată din mai multe imagini surprinse în momente diferite, fiecare cu un filtru diferit pentru a surprinde diferitele culori ale luminii.

Toate imaginile au fost obținute în cadrul programului VST Photometric Hα Survey of the Southern Galactic Plane and Bulge (VPHAS+), prin care au fost studiate 500 de milioane de obiecte din galaxia Calea Lactee. Astfel de studii ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine ciclul de viață al stelelor din galaxia noastră.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un „șarpe cosmic” într-o creșă stelară, surprins în noi imagini de la Observatorul European de Sud

ESO a dezvăluit o fotografie de 1,5 miliarde de pixeli cu Nebuloasa Puiul care Aleargă

A fost descoperită o planetă care orbitează cea mai apropiată stea de Soare

Noi imagini cu vecinii noștri galactici, surprinse de Telescopul Spațial Hubble

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase