Home » Știință » Legătura dintre ADHD și consumul de cafea din timpul sarcinii

Legătura dintre ADHD și consumul de cafea din timpul sarcinii

Publicat: 09.11.2024

Experții recomandă femeilor să limiteze cantitatea de cafea pe care o beau în timpul sarcinii. Consumul de cafeină – un stimulent – în timpul sarcinii a fost legat de modul în care se dezvoltă creierul copilului.

Unele studii au arătat că un consum crescut de cafea în timpul sarcinii este asociat cu dificultăți de neurodezvoltare ale copilului. Acestea pot include trăsături legate de tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), cum ar fi dificultăți de limbaj, abilități motorii, atenție, hiperactivitate și comportament impulsiv.

Dar este cafeaua cauza? Noua cercetare a urmărit să clarifice sfaturile uneori confuze privind consumul de cafea în timpul sarcinii.

S-au studiat zeci de mii de femei însărcinate pe parcursul a două decenii.

Rezultatele au arătat – atunci când au fost luați în considerare alți factori precum genele și venitul – că nu există nicio legătură cauzală între consumul de cafea în timpul sarcinii și dificultățile de neurodezvoltare ale copilului. Aceasta înseamnă că este sigur să continuați să beți cafeaua cu lapte în conformitate cu recomandările actuale.

Cercetările anterioare au identificat o legătură între consumul de cafea în timpul sarcinii și dificultățile de neurodezvoltare ale copilului. Dar nu s-a putut stabili cofeina ca fiind cauza directă.

Dificultăți de neurodezvoltare ale copilului

Modificările biologice din timpul sarcinii reduc metabolismul cafeinei. Aceasta înseamnă că moleculele de cafeină și metaboliții (moleculele produse în timpul descompunerii cafeinei) au nevoie de mai mult timp pentru a fi eliminate din organism.

În plus, studiile anterioare au arătat că, de fapt, cafeina și produsele sale secundare pot traversa placenta. Fetusul nu are enzimele necesare pentru a le elimina și, prin urmare, s-a crezut că metaboliții cafeinei pot avea un impact asupra copilului în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, poate fi greu de identificat dacă, de fapt, cafeaua provoacă în mod direct modificări ale dezvoltării creierului fătului. Femeile însărcinate care consumă cafea se pot deosebi de cele care nu consumă cafea într-o serie de alte moduri. Și ar putea fi aceste variabile – nu cafeaua – cele care afectează neurodezvoltarea.

Aceste variabile, cunoscute sub numele de „factori de confuzie”, ar putea include cât de mult beau sau fumează femeile în timpul sarcinii sau venitul și educația părinților.

Studiul a urmărit să analizeze efectul consumului de cafea asupra dificultăților de neurodezvoltare, izolat de acești factori de confuzie.

Modificările biologice din timpul sarcinii

Știm că genele joacă un rol în numărul de cești de cafea consumate de o persoană pe zi. Studiul a utilizat genetica pentru a compara dezvoltarea copiilor ale căror mame aveau și nu aveau gene legate de consumul crescut de cafea.

Studiul a analizat zeci de mii de familii înregistrate în cadrul studiului norvegian de cohortă privind mama, tatăl și copilul. Toate femeile însărcinate din Norvegia între 1999 și 2008 au fost invitate să participe, iar 58 694 de femei au luat parte împreună cu copilul lor.

Părinții au raportat cât de multă cafea au băut înainte și în timpul sarcinii. De asemenea, mamele au completat chestionare despre trăsăturile de neurodezvoltare ale copilului lor între vârsta de șase luni și opt ani. Părinții și copiii au furnizat, de asemenea, probe genetice. Acest lucru ne-a permis să controlăm variantele genetice partajate între mamă și copil și să izolăm comportamentul consumului de cafea.

Ce a descoperit studiul?

Cercetătorii au reușit să analizeze cauzalitatea prin această metodă de ajustare a potențialilor factori de confuzie din mediu (mama care fumează sau consumă alcool, educația și veniturile părinților).

Rezultatele nu au arătat nicio legătură cauzală puternică între consumul matern crescut de cafea și dificultățile de neurodezvoltare ale copiilor.

Diferența dintre constatările actuale și cele ale studiilor anterioare poate fi explicată prin faptul că munca a separat efectul cafelei de efectul altor variabile, precum și de predispoziția genetică la afecțiunile de neurodezvoltare, scrie ScienceAlert.

Studiul are însă limitări. În mod important, am fost capabili doar să excludem efectele puternice ale cafelei asupra dificultăților de neurodezvoltare și este posibil să existe efecte mici.

S-au investigat doar trăsăturile de neurodezvoltare ale descendenților, iar consumul de cafea în timpul sarcinii ar putea avea un impact asupra mamei sau copilului în alte moduri.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii cu ADHD fac față cel mai bine perioadelor de stres, arată un studiu

Unul din patru adulți crede că are ADHD nediagnosticat, potrivit unui sondaj

Dozele mari de medicamente ADHD pot provoca efecte secundare grave, avertizează un studiu

ADHD ar fi fost un avantaj evolutiv, sugerează noi cercetări

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase