De ce alcoolul provoacă anxietate? Iată ce spune știința!
Ați petrecut o seară în oraș, dar a doua zi dimineață, anxietatea vă lovește: inima vă bate repede și vă reamintiți fiecare conversație din seara precedentă.
Acest sentiment, cunoscut sub numele de anxietate de mahmureală, afectează aproximativ 22% dintre băutori.
În timp ce pentru unele persoane este vorba de nervi ușori, pentru altele, este un val de anxietate care pare imposibil de depășit.
Anxietatea de mahmureală poate face ca și sarcinile simple să pară copleșitoare. Iată de ce se întâmplă și ce puteți face în privința ei.
Ce efect are alcoolul asupra creierului nostru?
Mahmureala este modul în care organismul se recuperează după consumul de alcool, aducând cu sine o serie de simptome. Deshidratarea și somnul perturbat joacă un rol important în durerile de cap puternice și greața pe care mulți dintre noi le cunoaștem prea bine după o noapte în oraș. Dar mahmureala nu este doar fizică – există și o puternică latură mentală.
Alcoolul este un depresor al sistemului nervos, ceea ce înseamnă că modifică modul în care anumiți mesageri chimici (sau neurotransmițători) se comportă în creier.
Alcoolul vă relaxează prin creșterea acidului gamma-aminobutiric (GABA), neurotransmițătorul care vă face să vă simțiți calm și reduce inhibițiile. Acesta scade glutamatul, ceea ce, de asemenea, vă încetinește gândurile și vă ajută să intrați într-o stare mai relaxată.
Împreună, această interacțiune vă afectează starea de spirit, emoțiile și vigilența. Acesta este motivul pentru care, atunci când bem, ne simțim adesea mai sociabili, lipsiți de griji și dispuși să lăsăm garda jos.
Pe măsură ce efectele alcoolului dispar, creierul încearcă să reechilibreze aceste substanțe chimice prin reducerea GABA și creșterea glutamatului. Această schimbare are efectul opus al nopții precedente, determinând creierul să devină mai excitabil și suprastimulat, ceea ce poate duce la sentimente de anxietate.
Genele joacă un rol
Pentru unii, mahmureala este pur și simplu o chestiune de cât de mult au băut sau cât de hidratați sunt. Dar genetica poate juca, de asemenea, un rol semnificativ.
Cercetările arată că genele tale pot explica aproape jumătate din motivul pentru care te trezești cu mahmureală, în timp ce prietenul tău s-ar putea să nu aibă, scrie MedicalXpress.
Deoarece genele influențează modul în care organismul dumneavoastră procesează alcoolul, unele persoane pot prezenta simptome mai intense ale mahmurelii, cum ar fi dureri de cap sau deshidratare. Aceste efecte fizice mai puternice pot, la rândul lor, să declanșeze anxietatea în timpul mahmurelii.
Prevenirea anxietății de mahmureală
Cercetările sugerează că persoanele care se luptă deja cu sentimente de anxietate în viața de zi cu zi sunt deosebit de vulnerabile la anxietate.
Unii oameni beau alcool pentru a se relaxa după o zi stresantă sau pentru a se simți mai confortabil la evenimente sociale. Acest lucru duce adesea la un consum mai mare, ceea ce poate face ca simptomele mahmurelii să fie mai severe. De asemenea, poate începe un ciclu de a bea pentru a te simți mai bine, ceea ce face ca anxietatea de mahmureală să fie și mai greu de evitat.
Cel mai bun mod de a preveni anxietatea de mahmureală este să vă limitați consumul de alcool. Orientările australiene recomandă să nu consumați mai mult de zece băuturi standard pe săptămână și nu mai mult de patru băuturi într-o singură zi.
În general, cu cât beți mai mult, cu atât simptomele mahmurelii pot fi mai intense și este posibil să vă simțiți mai rău.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Este apa leac pentru mahmureală?
Uleiul de măsline previne cu adevărat mahmureala? Iată ce spune știința
Alcoolul afectează „aproape fiecare organ”. Cum trecem mai ușor peste mahmureală?
Țara în care poți cere concediu medical atunci când suferi de mahmureală