Imaginile grotești, violența extremă, sperieturile neașteptate și personajele amenințătoare creează sentimente de frică, neliniște și dezgust. De ce oamenii iubesc filmele de groază?
În viața de zi cu zi, încercăm, în general, să evităm aceste emoții negative.
Și atunci, de ce oamenii iubesc filmele de groază?
Există multe asemănări între frică și emoția dată de entuziasm. În ambele cazuri, sunt eliberați hormoni de stres, producând simptome fizice, cum ar fi creșterea ritmului cardiac și respirator, a transpirației și a tensiunii musculare. De asemenea, oamenii se simt mai vigilenți și „la limită”.
Studiile arată că persoanele care caută experiențe emoționale intense, inclusiv frica și entuziasmul, tind să aprecieze filmele horror.
Pentru cei mai fricoși, însă, scenele violente pot fi prea intense, ceea ce duce la comportamente de protecție, precum acoperirea ochilor sau a urechilor, mai ales dacă sunt foarte absorbiți de film.
Unii oameni se bucură de filmele de groază datorită senzației de ușurare pe care o simt după ce a trecut un moment înfricoșător. Un film horror este ca un carusel emoțional, cu vârfuri și scăderi distincte de frică și ușurare.
De exemplu, în filmul „It” (2017), protagoniștii supraviețuiesc unor întâlniri terifiante cu un clovn demonic, cu scene înfricoșătoare intercalate de momente mai liniștite.
Multe filme horror au teme supranaturale, cu personaje precum zombi, vârcolaci și vampiri.
Aceste filme pot satisface curiozitatea morbidă, oferindu-le oamenilor un loc sigur pentru a explora teme care nu sunt sigure sau acceptate în viața reală, notează Science Alert.
Filmele horror pot reflecta cele mai profunde temeri și pot declanșa introspecție despre limitele personale în fața fricii și a dezgustului. Astfel, unele persoane le privesc pentru a-și înțelege mai bine propriile limite.
De asemenea, vizionarea de filme de groază poate fi o metodă de a-și depăși limitele pentru a deveni mai puțin temători în fața unor lucruri din viața reală.
Unii oameni consideră că vizionarea de filme horror împreună cu alții este o parte importantă a experienței. Privitul acestor filme împreună cu alți oameni le poate ajuta pe unele persoane să se simtă mai în siguranță sau poate amplifica experiența emoțională.
De asemenea, filmele horror sunt populare ca filme pentru întâlniri, oferind o scuză pentru ca partenerii să se apropie și să se liniștească unul pe altul.
Filmele horror pot aduce o emoție plăcută atunci când vedem nefericirea altora, lucru cunoscut sub numele de „schadenfreude”. Acest lucru se întâmplă cel mai mult atunci când simțim că persoana care se confruntă cu nenorocirea o merită.
În multe filme horror, personajele care suferă o soartă teribilă sunt adesea secundare. De cele mai multe ori, aceste suflete sunt concepute pentru a fi neplăcute și adesea fac alegeri prostești înainte de sfârșitul lor îngrozitor.
În ciuda naturii îngrozitoare a filmelor horror, un studiu realizat de Coltan Scrivner, cercetător comportamental la Arizona State University (SUA), a descoperit că fanii filmelor de groază par să aibă aceleași niveluri de empatie ca oricine altcineva.
Filmele horror ne permit să ne confruntăm cu cele mai adânci temeri într-un cadru sigur.
Motivele pentru care oamenii le vizionează diferă și variază în funcție de film și de persoană. Ceea ce este sigur însă este creșterea popularității acestor filme, cu o gamă vastă de opțiuni pentru a explora limitele fricii.
Cercetătorii descoperă cum apar vocile cauzate de schizofrenie
Oamenii percep trecutul mai bine decât viitorul, arată un studiu
Test de cultură generală. Care este diferența dintre zahărul de trestie și zahărul de sfeclă?