Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Cercetătorii au descoperit că sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN pentru a stimula cererea de celule roșii din organism.
Un nou studiu realizat de cercetători din SUA și Germania a descoperit fragmente de virusuri vechi care declanșează un răspuns imunitar și stimulează producția de sânge atunci când este cel mai necesar. Descoperirea că sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN a fost făcută prin analiza celulelor stem hematopoietice (care formează sângele) la șoareci, în care fragmente de cod genetic, cunoscute sub numele de retrotranspozoni, au devenit active în timpul sarcinii.
Se pare că celulele stem hematopoietice „deblochează” un proces viral pe care celulele l-au uitat de mult. Dar nu fără riscuri: odată trezite, fragmentele virale pot sări dintr-o parte în alta a genomului, provocând modificări.
Iată cum sarcina poate trezi virusuri străvechi
Prin analiza probelor de sânge de la femei gravide și non-gravide, cercetătorii au descoperit că este probabil ca aceeași reactivare a retrotranspozonilor observată la șoareci să aibă loc și la oameni.
Alte teste au arătat că atunci când acest proces era blocat la șoareci, animalele dezvoltau anemie, o afecțiune caracterizată printr-o lipsă de celule roșii, la care femeile însărcinate sunt deosebit de vulnerabile din cauza solicitărilor suplimentare asupra organismului.
„Este opusul a ceea ce ne așteptam. Dacă există un moment în care integritatea genomului ar trebui protejată și mutațiile evitate, acesta ar fi în timpul sarcinii”, spune geneticianul și imunologul Sean Morrison, de la University of Texas Southwestern Medical Center (SUA).
„Există sute de aceste secvențe retrotranspozon în genomul nostru. De ce să nu le inactivăm permanent, așa cum au făcut unele specii? Probabil că au o valoare adaptativă pentru noi”, continuă omul de știință.
Denumirea de „ADN rezidual” este greșită
Deseori numiți „ADN rezidual”, retrotranspozonii au fost considerați inițial fragmente nesemnificative de cod genetic. Acum se știe că multe dintre aceste relicve genetice pot redeveni active, uneori chiar în beneficiul nostru.
În cazul de față, echipa a observat că retrotranspozonii activau o proteină de semnalizare numită interferon, care, la rândul său, creștea activitatea celulelor stem hematopoietice.
„Această descoperire schimbă modul în care ne gândim la mecanismele care reglează regenerarea țesuturilor. Am arătat acest lucru doar în sistemul de formare a sângelui, dar presupunem că și alte tipuri de celule stem folosesc retrotranspozoni și senzori imunologici pentru a se activa în timpul regenerării țesuturilor”, spune Morrison, citat de Science Alert.
Studiul nu doar că demonstrează cât de greșită este eticheta de „ADN rezidual”, dar ne aduce și o înțelegere mai profundă a mecanismelor naturale de apărare care protejează mama și copilul în timpul sarcinii.
În cazul oamenilor, ADN-ul moștenit din infecțiile virale ale strămoșilor noștri reprezintă aproximativ 8% din întregul genom. Oamenii de știință continuă să descopere cât de important ar putea fi acest cod genetic.
„Aceste perspective ne ajută să înțelegem unele dintre mecanismele de bază care contribuie la anemia din timpul sarcinii. Următorul nostru pas este să inițiem un studiu clinic pentru a înțelege mai bine cum funcționează retrotranspozonii la pacienți”, spune geneticianul Alpaslan Tasdogan, de la Universitatea Duisburg-Essen (Germania).
Cercetarea a fost publicată în Science.
Vă recomandăm să citiți și:
Joaca în aer liber ar putea preveni obezitatea la copii
Cum ne putem schimba personalitatea? Iată ce spune știința!
Test de cultură generală. Care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?