Home » Știință » Acordurile Artemis ale NASA pregătesc terenul pentru cooperarea spațială globală

Acordurile Artemis ale NASA pregătesc terenul pentru cooperarea spațială globală

Acordurile Artemis ale NASA pregătesc terenul pentru cooperarea spațială globală
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.10.2024

A fost o promisiune simplă făcută în mijlocul entuziasmului unui moment de referință în explorarea spațială: „Mergem împreună”, a promis lumii Bill Nelson, șeful NASA, în timp ce agenția se pregătea să lanseze Artemis 1, prima sa rachetă cu capacitate selenară după mai bine de jumătate de secol.

Acum, la aproape doi ani de la succesul acelei misiuni fără echipaj și în timp ce SUA – în ciuda întârzierilor – se apropie tot mai mult de plasarea oamenilor pe suprafața selenară pentru prima dată din 1972, rezonanța mesajului lui Nelson a devenit clară.

NASA și-a alternat salturile uriașe din spațiu cu pașii mai mici, dar la fel de semnificativi, la sol, înscriind aproape un sfert din națiunile lumii în Acordurile Artemis, o alianță globală care stabilește principii directoare pentru explorarea pașnică viitoare a spațiului îndepărtat, notează The Guardian.

România, membră a „generației Artemis”

Extinderea sferei diplomatice s-a accelerat semnificativ în ultimele luni, 12 dintre cei 45 de semnatari aderând din ianuarie. Estonia a devenit cel mai recent membru, iar Nelson își petrece și-a petrecut un weekend în octombrie în Bulgaria și România, alți doi membri ai ceea ce el numește generația Artemis, discutând cu oficiali guvernamentali și din domeniul spațial.

O gamă variată de parteneri va fi esențială, spun experții, pentru planurile NASA de a trimite un echipaj, inclusiv prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună, în 2026, dar și pentru ambițiile sale pe termen mai lung de a ajunge pe Marte. Colaborarea anterioară între națiuni a dat naștere stației spațiale internaționale, dar amploarea proiectului Artemis este fără precedent.

Proiect fără precedent

„Statele Unite facilitează un efort global pentru a se asigura că, prin Artemis, nu construim doar o tehnologie mai bună, ci și un viitor mai bun. Acordurile Artemis sunt o mișcare preventivă împotriva conflictelor și pentru a ne asigura că vom avea un viitor pașnic. Pe măsură ce le-am elaborat, am dorit să ne asigurăm că sunt cât mai cuprinzătoare posibil, că orice națiune care dorește să sprijine explorarea responsabilă, sigură și durabilă poate face acest lucru”, a declarat Michael Gold, fost administrator al NASA pentru politica spațială și parteneriate, care a condus biroul de relații internaționale și interinstituționale.

„Este important nu numai să ne ducem astronauții în spațiu, ci și să lansăm valorile noastre de pace, de respect pentru statul de drept, de știință deschisă, de activități durabile. Aceasta este ceea ce reprezintă acordurile și este ceva ce SUA, sau orice altă națiune, nu poate realiza sau reuși singură”, mai adaugă el.

Pe lista semnatarilor lipsesc China și Rusia, care lucrează împreună la un proiect de stație internațională de cercetare selenară (ILRS) pentru polul sudic al Lunii până în 2035. Nelson a avertizat China că își maschează ambițiile militare în spațiu printr-un program civil, iar mulți observatori văd în apelul țării către 50 de state, inclusiv occidentale, de a se alătura proiectului ILRS, o provocare directă la adresa Acordurilor Artemis.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Iată cum construiește NASA sistemele de propulsie pentru misiunea Artemis 2

Încă două țări au semnat Acordurile Artemis pentru explorarea Lunii

Astronauții Artemis vor revoluționa fotografia pe Lună cu cea mai performantă cameră de până acum

Misiunea Artemis II intră în faza finală! Ultimele pregătiri la cea mai puternică rachetă construită vreodată

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase