Mintea umană nu este menită să fie trează după miezul nopții, avertizează oamenii de știință

25 10. 2024, 18:00

O mulțime de dovezi sugerează că mintea umană funcționează diferit dacă este trează în timpul nopții. După miezul nopții, emoțiile negative tind să ne atragă atenția mai mult decât cele pozitive.

Unii cercetători cred că ritmul circadian uman este puternic implicat în aceste schimbări critice ale funcțiilor, după cum subliniază într-o lucrare din 2022 care rezumă dovezile privind modul în care sistemele creierului funcționează diferit după lăsarea întunericului.

Ipoteza lor sugerează că organismul și mintea umană urmează un ciclu natural de 24 de ore de activitate care ne influențează emoțiile și comportamentul.

Pe scurt, la anumite ore, specia noastră este înclinată să simtă și să acționeze în anumite moduri. În timpul zilei, de exemplu, nivelurile moleculare și activitatea creierului sunt adaptate la starea de veghe. Dar noaptea, comportamentul nostru obișnuit este să dormim.

Din punct de vedere evolutiv, acest lucru are, desigur, sens. Oamenii sunt mult mai eficienți la vânătoare și la cules în timpul zilei și, în timp ce noaptea este foarte bună pentru odihnă, oamenii au fost odată mai expuși riscului de a deveni vânați, scrie ScienceAlert.

Potrivit cercetătorilor, pentru a face față acestui risc crescut, atenția noastră la stimulii negativi este neobișnuit de crescută noaptea. În timp ce altădată ne-ar fi putut ajuta să ne dăm seama de amenințările invizibile, această hiperconcentrare pe aspectele negative poate alimenta un sistem de recompensă/motivație alterat, făcând o persoană deosebit de predispusă la comportamente riscante.

Emoțiile negative tind să ne atragă atenția mai mult

Adăugați pierderea somnului la ecuație, iar această stare de conștiință nu face decât să devină mai problematică.

„Există milioane de oameni care sunt treji în miez de noapte și există dovezi destul de bune că, de fapt, creierul lor nu funcționează la fel de bine ca în timpul zilei”, a declarat neurologul Elizabeth Klerman de la Universitatea Harvard în 2022, când a fost publicat studiul.

Autorii ipotezei folosesc două exemple pentru a-și ilustra punctul de vedere. Primul exemplu este al unui consumator de heroină care își gestionează cu succes poftele în timpul zilei, dar cedează dorințelor sale noaptea.

Al doilea este al unui student care se luptă cu insomnia și care începe să simtă un sentiment de disperare, singurătate și deznădejde pe măsură ce nopțile nedormite se adună.

Ambele scenarii se pot dovedi fatale în cele din urmă. Sinuciderea și automutilarea sunt foarte frecvente în timpul nopții. De fapt, unele cercetări raportează un risc de sinucidere de trei ori mai mare între miezul nopții și 6:00 dimineața, comparativ cu orice alt moment al zilei.

Un studiu realizat în 2020 a concluzionat că starea de veghe nocturnă este un factor de risc suicidal, „posibil prin dezalinierea ritmurilor circadiene”.

Ritmul circadian joacă un rol important

Substanțele ilicite sau periculoase sunt, de asemenea, consumate mai mult de oameni noaptea. În 2020, cercetările efectuate la un centru de consum supravegheat de droguri din Brazilia au evidențiat un risc de supradoză de opioide de 4,7 ori mai mare pe timp de noapte.

Unele dintre aceste comportamente ar putea fi explicate prin deficitul de somn sau prin acoperirea pe care o oferă întunericul, dar probabil că sunt în joc și modificări neurologice nocturne.

Cercetători precum Klerman și colegii ei cred că trebuie să investigăm acești factori în continuare pentru a ne asigura că îi protejăm pe cei mai expuși riscului de veghe pe timp de noapte.

Până în prezent, autorii au declarat că niciun studiu nu a examinat modul în care privarea de somn și calendarul circadian afectează procesarea recompenselor de către o persoană. Prin urmare, nu știm cu adevărat cum se descurcă lucrătorii în schimburi, cum ar fi piloții sau medicii, cu rutina lor neobișnuită de somn.

Așadar, știm surprinzător de puține despre modul în care funcționează creierul uman. Fie că doarme sau este trează, mintea după miezul nopții este un mister.

Studiul a fost publicat în Frontiers in Network Psychology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Somnul resetează neuronii pentru noi amintiri

Oamenii de știință au descoperit cheia pentru un somn mai bun

Insomnia cronică este legată de alimentele ultraprocesate, indică un studiu

Oamenii de știință au identificat 4 tipuri de somn. Cum influențează sănătatea?