Home » Știință » Un satelit NASA a inspectat un nor ciudat care se formează mereu în același loc

Un satelit NASA a inspectat un nor ciudat care se formează mereu în același loc

Foto: NASA Earth OBservatory
Publicat: 27.10.2024

Un satelit de observație NASA a surprins un nor ciudat plutind deasupra regiunii Strath-Taieri, în sud-estul Noii Zeelande.

O imagine din satelit distribuită de agenția spațială, realizată pe 7 septembrie, arată un nor ciudat, alungit, așezat de-a lungul unor lanțuri muntoase stâncoase. Această formațiune apare adesea în același loc, făcându-i pe localnici să o numească „Taieri Pet”.

Deși poate suna ca un scenariu SF cu extratereștri, există o explicație perfect logică: norul este un altocumulus lenticular staționar (ASLC), explică NASA, creat atunci când vânturile întâlnesc un obstacol abrupt, precum un lanț muntos. Vânturile sunt ridicate, generând un val staționar, în timp ce aerul de la creasta valului se răcește suficient pentru a forma vapori de apă, care se condensează în nori, scrie Futurism.

Un nor ciudat care apare mereu în același loc

„Pe măsură ce norul se formează pe creasta acestui val, rămâne aproape nemișcat pe cer și este modelat de vânturile puternice care trec prin el”, a explicat meteorologul John Law, de la MetService din Noua Zeelandă, într-un comunicat NASA. Alți nori ASLC pot lua forme și mai ciudate, apărând sub formă de discuri suprapuse sau boluri înguste care se ridică sus în cer.

Chiar și „Taieri Pet”, văzut din lateral, arată ca niște straturi de nori suprapuse, care se înalță sute de metri, dându-i o aparență și mai asemănătoare cu un OZN.

„Ceea ce este unic la acești nori este că sunt extrem de dinamici”

„Ceea ce este unic la acești nori este că sunt extrem de dinamici, iar în timp ce fiecare particulă de aer trece prin cicluri de răcire și condensare, respectiv încălzire și evaporare, vizual norul pare nemișcat”, a explicat Karl Philippoff, observator meteorologic la Observatorul Mount Washington.

Cu margini extrem de clare, „Taieri Pet” este de fapt rezultatul unor forțe de mediu foarte puternice. „Apariția norului Taieri este un excelent indicator al vânturilor puternice în atmosfera înaltă”, a mai explicat Law.

Nu este de mirare că zborul în apropierea norului poate fi periculos, rezultând în turbulențe severe, potrivit NASA.

Vă recomandăm să citiți și:

Reziduuri de la 10 medicamente comune, detectate în coralii din Golful Aqaba

Fenomenul El Niño ar fi provocat cea mai mare extincție în masă de pe Pământ

Stratul de gheață din Antarctica atinge un record negativ pentru al doilea an la rând

Oamenii de știință, îngrijorați de inundațiile din Europa

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase