Home » Știință » Bărbații tineri care vapează ar putea fi expuși unui risc mai mare de boli de inimă

Bărbații tineri care vapează ar putea fi expuși unui risc mai mare de boli de inimă

Publicat: 27.10.2024

Țigările electronice, cunoscute sub denumirea de vape-uri, conțin nicotină și diverse substanțe chimice, inclusiv unele utilizate pentru aromatizare, ceea ce le face mai atractive pentru tineri. În ciuda măsurilor de protecție, precum restricțiile de vârstă și interdicțiile asupra aromelor, toate tipurile de produse de vaping rămân ușor accesibile online.

Astfel, Canada are una dintre cele mai ridicate rate de vaping în rândul tinerilor din lume. Ca răspuns la necesitatea urgentă de a înțelege efectele pe termen lung ale vapatului, cercetătorii de la Institutul de Cercetare al Centrului de Sănătate al Universității McGill (RI-MUHC), în colaborare cu colegii de la Institutul de Cercetare Medicală Lady Davis (LDI), au studiat produsele de vaping populare în rândul adolescenților și le-au examinat efectele în laborator. Ce au descoperit aceștia în legătură cu bărbații tineri care vapează?

Cercetătorii au utilizat modele de șoareci care reflectă tipurile de boli pe care oamenii le dezvoltă de-a lungul vieții și au expus aceste modele la aerosoli de țigări electronice pentru diferite perioade de timp. Rezultatele obținute sugerează că bărbații tineri care vapează ar putea fi expuși unui risc mai mare de boli de inimă.

Primul studiu, publicat în BMJ Open Respiratory Research, arată că vapatul unui brand popular de țigări electronice chiar și pentru o perioadă scurtă cauzează modificări semnificative în plămâni care afectează căi biologice importante, un set de evenimente moleculare necesare pentru buna funcționare a organismului.

Bărbații tineri care vapează, mai expuși riscurilor de sănătate decât femeile

„În acest studiu, am observat modificări în metabolism, detoxifiere și căile de semnalizare lipidică, unele dintre ele fiind asociate cu dezvoltarea bolilor de inimă. Astfel, am realizat un alt studiu, unde am observat dezvoltarea aterosclerozei, o afecțiune care poate cauza atacuri de cord”, explică dr. Carolyn Baglole, cercetătoare în cadrul Programului de Cercetare Translațională în Boli Respiratorii la RI-MUHC și autoare principală a ambelor studii.

De fapt, concluziile celui de-al doilea studiu, publicat în Toxicology and Applied Pharmacology, au arătat că, deși aerosolii de țigări electronice au produs o inflamație minimă în plămâni și în corp, expunerea zilnică pe termen lung la produse de vaping cu aromă de tutun a cauzat o creștere a nivelului de lipide circulante (grăsimi) și o acumulare de plăci în inimă și vasele de sânge, un fenomen cunoscut sub numele de ateroscleroză.

„Aceste rezultate sunt importante deoarece sugerează că vapingul ar putea crește riscul de probleme cardiovasculare, precum atac de cord sau accident vascular cerebral”, spune dr. Koren Mann, cercetătoare la LDI și șefă a Departamentului de Farmacologie și Terapeutică la McGill, coautoare a studiilor.

Bărbații tineri care vapează pot avea probleme cu plămânii

„În ambele studii, modificările observate în plămâni și inimă au fost mai proeminente la bărbați, ceea ce sugerează că vapingul ar putea afecta în mod disproporționat bărbații. Acest lucru ridică îngrijorări semnificative pentru sănătatea viitoare a tinerilor bărbați care vapează în prezent”, adaugă Baglole, care este și profesoară asociată la Departamentul de Medicină al Universității McGill și directoare a Centrului de Cercetare McGill pentru Canabis.

În aceste studii, cercetătorii au folosit analize de mare capacitate (adică experimente la scară largă care permit testarea unui număr mare de compuși) pe produse de vaping legale în Quebec și în întreaga Canadă. Oamenii de știință au examinat modul în care substanțele chimice din aceste produse afectează plămânii, utilizând niveluri și tipare de expunere zilnică care imită utilizarea tipică la adolescenți, relatează Medical Xpress.

„Țigările electronice sunt uneori percepute ca fiind inofensive, deoarece sunt comparate cu fumul de tutun, despre care știm că provoacă multe boli. Țigările electronice sunt diferite de tutun, în parte pentru că nu provoacă multă inflamație. Din acest motiv, nu am comparat fumatul de tutun cu vapingul, ci am căutat efecte necunoscute ale vapingului care nu sunt neapărat asociate cu fumatul”, explică prof. Baglole.

Este nevoie de studii pe termen lung

„Așa cum ne-am așteptat, în experimentele noastre, vapingul nu a cauzat inflamații în plămâni, dar a avut alte efecte negative importante, inclusiv modificări ale unor procese adânci din plămâni, care ar putea influența riscul de boli într-un mod diferit”, spune Vincenza Caruana, autoare a celui de-al doilea studiu și doctorandă la RI-MUHC, supervizată de prof. Baglole și prof. Mann.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce bărbații sunt mai afectați de aerosolii de țigări electronice decât femeile. Având în vedere schimbările rapide din piața produselor de vaping și natura lor adictivă, autorii studiilor subliniază necesitatea de a studia în continuare produse populare precum vape-urile de unică folosință și pliculețele de nicotină orală, precum și produsele de vaping pe bază de canabis, care sunt, de asemenea, populare printre adolescenți și tineri.

„Din cauza apariției lui recente, ne lipsesc date despre riscurile asociate cu vapingul. Popularitatea lui răvășitoare în rândul tinerilor ar trebui să ne determine să investigăm efectele pe termen lung și exact asta vom continua să facem”, spune prof. Baglole.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii care mănâncă mai puțin ar putea trăi mai mult, arată un studiu

Cercetătorii au găsit genele care ajută la slăbit

De ce oamenii cred că au dreptate chiar și atunci când greșesc?

Ce legătură are ora de culcare cu sănătatea intestinelor?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase