Home » Știință » Echilibrul poate prezice îmbătrânirea mai bine decât forța sau mersul

Echilibrul poate prezice îmbătrânirea mai bine decât forța sau mersul

Publicat: 27.10.2024

Echilibrul poate prezice îmbătrânirea mai bine decât schimbările de forță sau mers, conform noilor cercetări de la Mayo Clinic (SUA).

Studiul a fost publicat în revista PLOS ONE.

Echilibrul bun, forța musculară și un mers eficient contribuie la menținerea independenței și a stării de bine pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Modul în care aceste aspecte se modifică și ritmul schimbărilor îi pot ajuta pe medici să dezvolte programe care să asigure o îmbătrânire sănătoasă. La nivel individual, oamenii își pot exersa echilibrul fără echipamente speciale și își pot menține această abilitate în timp. Iată cum echilibrul poate prezice îmbătrânirea.

În cadrul acestui studiu, 40 de persoane sănătoase, cu vârste de peste 50 de ani și care trăiau independent, au fost supuse unor teste de mers, echilibru, forță de prindere și forță a genunchilor. Jumătate dintre participanți aveau sub 65 de ani, iar cealaltă jumătate aveau 65 de ani sau mai mult.

Echilibrul poate prezice îmbătrânirea. Iată cum!

În testele de echilibru, participanții au stat pe platforme speciale în diverse situații: pe ambele picioare cu ochii deschiși, pe ambele picioare cu ochii închiși, pe piciorul nondominant cu ochii deschiși și pe piciorul dominant cu ochii deschiși. În testele pe un singur picior, participanții puteau ține celălalt picior în orice poziție doreau. Fiecare test a durat 30 de secunde.

Statul într-un picior, în special pe piciorul nondominant, a arătat cea mai mare scădere a performanței odată cu înaintarea în vârstă. „Echilibrul este o măsurătoare importantă pentru că, pe lângă forța musculară, implică și inputuri de la sistemul vizual, sistemul vestibular și sistemele somatosenzoriale”, spune dr. Kenton Kaufman, autorul principal al studiului, precum și directorul Laboratorului de Analiză a Mișcării de la Mayo Clinic.

„Schimbările în echilibru sunt semnificative. Dacă ai un echilibru slab, ești expus riscului de cădere, indiferent dacă te miști sau nu. Căderile reprezintă un risc major pentru sănătate, cu consecințe grave”, spune dr. Kaufman, citat de Medical Xpress.

Căderile neintenționate sunt cauza principală a rănirilor în rândul adulților de 65 de ani și peste. Majoritatea căderilor la persoanele în vârstă sunt rezultatul pierderii echilibrului.

La ce teste au fost supuși bătrânii?

În celelalte teste, cercetătorii au folosit un dispozitiv personalizat pentru a măsura forța de prindere a participanților. Pentru testul de forță a genunchiului, participanții au fost așezați și li s-a cerut să își extindă genunchiul cât mai puternic posibil. Atât testele de forță de prindere, cât și cele de forță a genunchiului au fost efectuate pe partea dominantă. Forța de prindere și cea a genunchiului au arătat scăderi semnificative pe decade, dar nu la fel de mult ca echilibrul. Forța de prindere a scăzut mai rapid decât cea a genunchiului, fiind un predictor mai bun al îmbătrânirii decât alte măsurători de forță.

În testul de mers, participanții au mers înainte și înapoi pe un traseu de 8 metri, cu propriul lor ritm și viteză. Parametrii mersului nu s-au schimbat odată cu vârsta. Acest rezultat nu a fost surprinzător, deoarece participanții au mers în ritmul lor normal, nu la viteza maximă, a spus dr. Kaufman.

Nu au existat scăderi legate de vârstă în testele de forță în funcție de sex. Acest lucru indică faptul că forța de prindere și cea a genunchiului au scăzut într-un ritm similar. Cercetătorii nu au identificat diferențe între sexe în testele de mers și echilibru, ceea ce sugerează că participanții de ambele sexe au fost afectați în mod egal de înaintarea în vârstă.

Dr. Kaufman spune că oamenii pot lua măsuri pentru a-și antrena echilibrul. De exemplu, stând într-un picior, îți poți antrena răspunsurile musculare și vestibulare pentru a-ți menține echilibrul corect. Dacă poți sta într-un picior timp de 30 de secunde, ești într-o stare bună, adaugă el.

„Dacă nu folosești o abilitate, o pierzi. Dacă o folosești, o menții. Este ușor de făcut. Nu necesită echipamente speciale și poți face acest exercițiu în fiecare zi”, spune dr. Kaufman.

Vă recomandăm să citiți și:

Bărbații și femeile procesează durerea diferit, arată un studiu

Ceva ciudat se întâmplă cu microbii din orașe

Creierul câinilor și al stăpânilor se sincronizează atunci când se privesc, arată studiile

O echipă de medici și-a dat seama în ultima clipă că urma să recolteze organe de la un pacient viu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase