În urma apariției mai multor zvonuri în mediul online conform cărora ByteDance, compania care deține TikTok, a suferit o pierdere de zeci de milioane de dolari după ce un stagiar i-a sabotat modelele de Inteligență Artificială, reprezentanții ByteDance au reacționat într-un comunicat de presă.
Jurnaliștii de la ArsTechnica relatează că ByteDance a confirmat că un stagiar a fost concediat în luna august a.c.
Potrivit companiei, stagiarul a făcut parte din echipa de tehnologie comercială, însă a fost concediat din cauza „încălcărilor disciplinare grave”. Stagiarul ar fi „intervenit în scop malițios asupra sarcinilor de instruire pentru modelele” de la unul dintre proiectele de cercetare de la ByteDance.
Conform comunicatului, sabotajul nu a afectat în vreun fel proiectele comerciale sau afacerile online ale companiei, iar niciunul dintre modelele mari [de limbaj n.red.] ale ByteDance nu au fost afectate.
În mediul online au circulat zvonuri care au sugerat că mai bine de 8.000 de unități de procesare grafică au fost implicate în sabotaj și că ByteDance ar fi pierdut „zeci de milioane de dolari”, însă aceste afirmații „au fost serios exagerate”, a susținut compania. ByteDance a mai transmis că stagiarul nu a făcut parte din Laboratorul de Inteligență Artificială, așa cum pretindea în mediul online, ci din echipa de tehnologie comercială.
Totuși, se pare că ByteDance nu a reușit să infirme chiar toate zvonurile. Un internaut a comentat pe pagina oficială de social media a companiei că „echipa comercială lucrează sub supravegherea Laboratorului AI”. Un alt comentator a sugerat că ByteDance ar încerca să minimalizeze pierderile suferite. De asemenea, același internaut a susținut că stagiarul a folosit „cod malițios” pentru „a sabota în mod deliberat” procesele de instruire a modelelor de limbaj timp de mai multe luni.
Conform ExplodingTopics, la momentul redactării acestui articol, TikTok are 1,67 de miliarde de utilizatori activi lunar, astfel că se situează în top 5 cele mai populare platforme de social media din lume, după Facebook, YouTube, WhatsApp și Instagram.
Probabil cea mai mare amenințare pentru dominația ByteDance este planul Statelor Unite ale Americii de a interzice aplicația TikTok la nivel național dacă nu va fi vândută până la data de 19 ianuarie 2025. TikTok încearcă momentan să blocheze legea și susține că alte aplicații de comerț online din China, cum ar fi Temu, reprezintă o amenințare pe care Guvernul american o trece cu vederea.
Vestea bună pentru ByteDance este că, datorită Primului Amendament din Constituția SUA, va fi dificil pentru Guvernul american să pună în aplicare interdicția. Printre altele, Primul Amendament din Constituția americană prevede că nu trebuie să fie date legi „care îngrădesc libertatea de exprimare”.
În fața instanței, în septembrie a.c., unul dintre avocații pentru TikTok a avertizat judecătorii că interzicerea aplicației TikTok ar avea efecte „cutremurătoare” asupra „libertății de exprimare a 170 de milioane de americani”.
TikTok, acuzată că are un algoritm care este „inductor de dopamină”
Un algoritm de Inteligență Artificială poate detecta tumorile pe care ochiul uman nu le vede
Un algoritm bazat Inteligență Artificială prezice viața și moartea
Câte joburi poate înlocui Inteligența Artificială? Un economist răspunde!