Daltonismul este un fenomen destul de comun, afectând aproximativ unul din 12 bărbați și una din 200 de femei la nivel mondial. O afecțiune mult mai rară este tetracromia, opusul total al daltonismului; persoanele tetracromate ar putea percepe un univers de culori pe care majoritatea dintre noi nu îl pot vedea. De ce acești oameni pot vedea mai multe culori?
Conform Healthline, o persoană obișnuită are potențialul de a distinge aproximativ un milion de nuanțe de culori.
Se crede că persoanele cu tetracromie au capacitatea de a percepe până la 100 de milioane de nuanțe, deși cercetările în acest domeniu sunt abia la început.
De ce tetracromații pot vedea mai multe culori? La fel ca daltonismul, tetracromia este rezultatul unei mutații genetice. Majoritatea oamenilor se nasc cu trei tipuri de conuri în fiecare ochi, ceea ce le permite să identifice diferitele nuanțe din spectrul cromatic. Cei care sunt daltonici au doar două tipuri conuri, iar cei cu tetracromie au patru.
Conform Cleveland Clinic, tetracromații au o sensibilitate crescută la nuanțele asemănătoare cu portocaliul.
Concetta Antico, o persoană tetracromată, și-a descris experiența cu această mutație. Ea își amintește lecțiile de artă pe care le preda în parc: „Le spuneam elevilor, ‘Uitați-vă la lumina de pe apă, vedeți cum rozul strălucește peste acea piatră? Vedeți roșul de pe marginea acelei frunze?’” Toți dădeau din cap în semn de aprobare. Abia după mulți ani, Antico și-a dat seama că elevii erau prea politicoși pentru a-i spune adevărul: culorile pe care ea le vedea atât de clar erau invizibile pentru ei.
Se crede că până la 12% dintre persoanele cu cromozom XX ar putea fi tetracromate. Totuși, nu toate persoanele cu această particularitate genetică vor experimenta o lume plină de culori vii, așa cum o face Antico. Conform Cleveland Clinic, acest lucru depinde de faptul dacă tipul de con suplimentar are o frecvență diferită față de celelalte conuri și dacă există un al patrulea canal cromatic care să îi permită creierului să proceseze informația suplimentară despre culori.
Într-un studiu din 2010, publicat în Journal of Vision, doar una dintre cele 24 de participante care purtau varianta genetică a prezentat „comportament tetracromatic”, identificând diferențele între toate nuanțele testate.
Deși daltonismul a fost studiat pe larg, se cunosc relativ puține lucruri despre tetracromie. Nu știm cât de comună este sau cum influențează vederea. Se crede că persoanele cu tetracromie slabă pot distinge mai bine între nuanțe, iar cele cu tetracromie puternică pot vedea culori pe care restul oamenilor nu le pot percepe.
Dacă bănuiești că ești una dintre puținele persoane cu tetracromie, s-ar putea să fii dezamăgit să afli că nu există un test de încredere în prezent, în ciuda multor afirmații pe care le poți găsi online. Conform Cleveland Clinic, cercetătorii folosesc teste ADN pentru a identifica mutațiile care ar putea cauza această condiție. Cu toate acestea, doar testarea ADN nu este suficientă pentru a confirma tetracromia; este necesar un echipament specializat și teste într-un cadru de cercetare.
Merită menționat și faptul că modul în care percepem culorile poate varia de la o persoană la alta, chiar și printre cei cu tipurile de conuri obișnuite. Amintește-ți de faimosul „scandal” al rochiei albastre cu negru sau albă cu auriu din 2015. Percepția culorilor nu este determinată doar de ceea ce vedem, ci și de modul în care creierul interpretează acele culori, un proces complet subiectiv.
Dacă nu ai acest dar natural al percepției culorilor, s-ar putea să te bucure să afli că cercetătorii dezvoltă ochelari speciali care le-ar putea permite tuturor non-tetracromaților să vadă lumea așa cum o face Antico, scrie IFL Science.
Sfaturi de la experți: Cum alegem mereu fructele coapte?
Mamele surogat pot dezvolta mai multe complicații în timpul sarcinii
Oamenii de știință au descoperit „un buton de pauză” în dezvoltarea umană