Aparatele auditive pot avea potențialul de a întârzia unele cazuri de boală Parkinson, conform unei noi cercetări convingătoare.
Dintre cei peste 3,5 milioane de veterani din Statele Unite, cercetătorii au descoperit că cei care suferă de pierderea auzului sunt mai susceptibili de a fi diagnosticați ulterior cu boala Parkinson.
Cu cât pierderea auzului este mai severă și durează mai mult, cu atât este mai probabil acest rezultat. Dar dacă aparatele auditive sunt prescrise de la bun început, riscul de diagnosticare pare semnificativ diminuat.
Constatările se adaugă dovezilor din ce în ce mai numeroase care sugerează că pierderea auzului este asociată cu neurodegenerarea și că protezele auditive sunt o intervenție cu costuri reduse și risc scăzut care poate ajuta la menținerea sănătății și a capacității creierului pe măsură ce o persoană îmbătrânește.
În 2022, o revizuire sistematică a constatat că, în rândul adulților cu deficiențe de auz, cei care își gestionează afecțiunea cu ajutorul aparatelor auditive sunt cu 19 % mai puțin predispuși să prezinte semne de declin cognitiv decât cei care nu o fac, scrie ScienceAlert.
În 2023, un studiu clinic de referință a pus la încercare această asociere și a constatat că protezele auditive pot încetini rata declinului cognitiv cu aproape 50 % la unii adulți în vârstă.
Ca și demența, boala Parkinson este asociată în mod obișnuit cu declinul cognitiv. În prezent, este bine stabilit faptul că problemele de vedere și pierderea mirosului pot precede simptomele fizice care califică un diagnostic de Parkinson, cum ar fi mișcarea lentă, rigiditatea și tremurul. Dar acesta este cel mai mare și mai riguros studiu care a examinat până acum rolul pierderii auzului.
„S-ar putea să fie cel mai important factor de risc modificabil pentru demență la mijlocul vieții și s-ar putea dovedi a fi la fel pentru boala Parkinson„, scrie echipa de cercetare, condusă de neurologul Lee Neilsen de la Oregon Health and Science University și Veterans Affairs Portland Health Care System.
Pentru început, Lee și echipa sa au testat o cohortă de veterani de vârstă mijlocie, în majoritate albi, de sex masculin, pentru o pierdere ușoară, moderată, severă sau profundă a auzului. Cohorta a fost apoi urmărită pentru următoarele două decenii.
Echipa spune că datele lor oferă „dovezi puternice că administrarea de aparate auditive reduce riscul bolii Parkinson la nivelul populației”.
Comparativ cu cei cu auz sănătos, veteranii cu pierdere ușoară a auzului (de obicei cei în vârstă de 60 de ani) au avut o incidență cumulativă mai mare a bolii Parkinson la cinci, 10, 15 și 20 de ani de urmărire. Două decenii mai târziu, cercetătorii au descoperit încă 10 cazuri de Parkinson la 10 000 de persoane care erau legate de pierderea ușoară a auzului.
Ștergerea „amintirilor rele” ar putea îmbunătăți tratamentul bolii Parkinson
Simptomele bolii Parkinson apar cu mult înainte de diagnosticare
Una dintre artele marțiale poate reduce severitatea bolii Parkinson