Cercetătorii de la Universitatea din Zurich (UZH) au utilizat inteligența artificială (AI) pentru a ajuta la identificarea bacteriilor rezistente la antibiotice. Echipa condusă de Adrian Egli, profesor UZH la Institutul de Microbiologie Medicală, este prima care investighează modul în care GPT-4, un model AI puternic dezvoltat de OpenAI, poate fi utilizat pentru a analiza rezistența la antibiotice.
Cercetătorii au folosit AI pentru a interpreta un test de laborator comun cunoscut sub numele de testul de difuzie pe disc Kirby-Bauer, care ajută medicii să determine ce antibiotice pot sau nu pot combate o anumită infecție bacteriană.
Pe baza GPT-4, oamenii de știință au creat „EUCAST-GPT-expert”, care urmează liniile directoare stricte ale EUCAST (Comitetul European pentru Teste de Susceptibilitate la Antimicrobiene) pentru interpretarea mecanismelor de rezistență antimicrobiană.
Prin încorporarea celor mai recente date și reguli ale experților, sistemul a fost testat pe sute de izolate bacteriene, ajutând la identificarea rezistenței la antibioticele vitale.
Experții umani sunt mai exacți – dar inteligența artificială este mai rapidă.
„Rezistența la antibiotice este o amenințare tot mai mare la nivel mondial și avem nevoie urgentă de instrumente mai rapide și mai fiabile pentru a o detecta”, spune Adrian Egli, care a condus studiul. „Cercetarea noastră este primul pas către utilizarea AI în diagnosticele de rutină pentru a ajuta medicii să identifice mai rapid bacteriile rezistente”.
Sistemul de inteligență artificială a avut rezultate bune în detectarea anumitor tipuri de rezistență, dar nu a fost perfect. Deși a fost bun la depistarea bacteriilor rezistente la anumite antibiotice, uneori a semnalat bacterii ca fiind rezistente atunci când nu erau, ducând la posibile întârzieri în tratament.
În comparație, experții umani au fost mai exacți în determinarea rezistenței, dar sistemul AI ar putea totuși contribui la standardizarea și accelerarea procesului de diagnosticare, scrie EurekAlert.
În ciuda limitărilor, studiul evidențiază potențialul transformator în domeniul asistenței medicale. Oferind o abordare standardizată a interpretării testelor de diagnostic complexe, AI ar putea contribui în cele din urmă la reducerea variabilității și subiectivității care există în lecturile manuale, îmbunătățind rezultatele pentru pacienți.
Adrian Egli subliniază că sunt necesare mai multe teste și îmbunătățiri înainte ca acest instrument AI să poată fi utilizat în spitale.
„Studiul nostru este un prim pas important, dar suntem departe de a înlocui expertiza umană. În schimb, vedem AI ca un instrument complementar care poate sprijini microbiologii în activitatea lor”, spune el.
Conform studiului, sistemul are potențialul de a sprijini răspunsul global la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Odată cu dezvoltarea ulterioară, diagnosticele bazate pe AI ar putea ajuta laboratoarele din întreaga lume să îmbunătățească viteza și acuratețea detectării infecțiilor rezistente la medicamente, contribuind la menținerea eficacității antibioticelor existente.
Siri, asistentul de Inteligență Artificială de la Apple, depășit de ChatGPT
Meta și Hollywood testează Inteligența Artificială care în curând ar putea genera filme
Primele podcasturi generate de Inteligența Artificială, anunțate de Google