Diamante sau smaralde: care sunt mai rare?

24 10. 2024, 12:00

Diamante sau smaralde: care sunt mai rare? Diamantele sclipitoare și smaraldele verzi sunt printre cele mai râvnite și scumpe pietre prețioase.

Diamante sau smaralde: care sunt mai rare? Din punct de vedere al depozitelor cunoscute, smaraldele sunt mai rare.

Conform unei analize din 2019 publicate în revista Minerals, există doar 49 de depozite de smarald, în comparație cu aproximativ 1.000 de formațiuni geologice care conțin diamante.

Cu toate acestea, doar 82 de mine de diamante sunt operaționale, potrivit unui studiu din 2022 din revista Reviews in Mineralogy and Geochemistry. Însă deoarece industria diamantelor este mult mai bine structurată și reglementată, numărul de diamante este mai greu de comparat cu cel al altor pietre prețioase.

Industria diamantelor este dominată de companii miniere internaționale, care folosesc structuri complexe de prețuri și parteneriate comerciale pentru a satisface cererea globală. Conform Natural Resources Canada, producția anuală globală de diamante variază între 100 și 150 de milioane de carate, adică aproximativ 20-30 de tone.

În schimb, producția de smaralde în 2015, din principalele țări producătoare (Columbia, Zambia, Etiopia, Madagascar și Brazilia), a fost cuprinsă între 7 și 9 tone, conform datelor de piață din 2022 compilate de compania minieră britanică Gemfields.

Diamante sau smaralde: care sunt mai rare?

Urmărirea producției globale de smaralde și alte pietre prețioase este dificilă, deoarece minele sunt răspândite în întreaga lume și exploatate în principal de companii mici, care nu au sisteme robuste de raportare, menționează Gemfields. Cu toate acestea, aceste numere nu reflectă întreaga poveste geologică.

Ambele pietre prețioase se formează prin procese complexe. Diamantele se formează la adâncimi mari, cuprinse între 150 și 200 de kilometri sub suprafața Pământului, conform unui studiu din 2018 publicat în revista Gems & Gemology.

Cum se formează aceste pietre prețioase?

Diamantele sunt cristale de carbon, care se formează atunci când modificări de presiune sau temperatură solidifică roca lichidă din manta, care conține carbon. Pentru a ajunge la adâncimi accesibile mineritului, este nevoie de o erupție vulcanică rară, numită kimberlit, care transportă diamantele spre suprafață. Aceasta este o combinație de evenimente rare și independente.

În cazul smaraldelor, formarea lor necesită circumstanțe geologice și mai complexe. Smaraldul este o versiune verde a mineralului beril, care își primește culoarea din crom și/sau vanadiu. Beriliul este concentrat în roci magmatice, în timp ce cromul și vanadiul sunt mai comune în crusta continentală superioară. Aceste medii geologice distincte trebuie să se întâlnească pentru a forma smaralde, ceea ce face procesul formării lor mult mai rar și complicat. De aceea, smaraldele sunt adesea găsite în zone colizionare, cum ar fi lanțurile montane, unde plăcile tectonice unesc medii geologice diferite.

Deși ambele pietre prețioase necesită condiții geologice speciale pentru a se forma, smaraldele sunt mai rare din punct de vedere al accesibilității umane.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?

O echipă de cercetători a găsit microbi vii într-o rocă veche de 2 miliarde de ani

Premiul Nobel pentru Chimie 2024, acordat cercetătorilor care „au spart codul” proteinelor

Inteligența Artificială, marele câștigător al Premiului Nobel pentru Fizică din 2024