Gheața prăfuită expusă la suprafața planetei Marte ar putea oferi condițiile necesare pentru prezența vieții fotosintetice, potrivit unui studiu de modelare.
Descoperirile, publicate în Communications Earth & Environment, sugerează că depozitele de gheață situate la latitudinile medii ale planetei ar trebui să fie o locație cheie în orice căutare de viață pe Marte.
Nivelurile ridicate de radiații ultraviolete nocive de la Soare fac ca viața actuală pe suprafața planetei Marte să fie aproape cu siguranță imposibilă.
Cu toate acestea, un strat de gheață suficient de gros poate absorbi aceste radiații și ar putea proteja celulele care trăiesc sub suprafața sa.
Orice formă de viață în aceste condiții ar trebui să se afle în așa-numita zonă locuibilă radiativă – suficient de puțin adâncă pentru a primi suficientă lumină vizibilă pentru fotosinteză, dar suficient de adâncă pentru a fi protejată de radiațiile ultraviolete.
Aditya Khuller și colegii săi au calculat dacă o astfel de zonă locuibilă radiativă ar putea exista în gheața cu nivelul de conținut de praf și structura gheții observate pe Marte.
Ei au constatat că gheața foarte prăfuită ar bloca prea multă lumină solară, dar că în gheața care conține 0,01-0,1% praf, ar putea exista o zonă locuibilă la adâncimi cuprinse între 5 și 38 de centimetri (în funcție de mărimea și puritatea cristalelor de gheață).
În gheața mai curată, o zonă locuibilă mai mare ar putea exista între 2,15 și 3,10 metri adâncime, scrie EurekAlert.
Autorii explică faptul că particulele de praf din gheață ar putea provoca ocazional topirea localizată la adâncimi de până la aproximativ 1,5 metri, furnizând apa lichidă necesară supraviețuirii oricărei forme de viață fotosintetice.
Ei sugerează că regiunile polare de pe Marte ar fi prea reci pentru acest proces, dar că topirea subterană ar putea avea loc în zonele de latitudine medie (între aproximativ 30 și 50 de grade latitudine).
Roverul Perseverance a găsit ceva ce seamănă cu un cap de om pe Marte
Astronomii sunt tot mai aproape de a afla cum a ajuns Marte o planetă nelocuibilă
De ce vrea NASA să tragă cu gloanțe spre Lună și Marte?
Cu ce este acoperită suprafața planetei Marte? Cercetătorii de la MIT au descoperit ceva uluitor