Experții spun că, pe măsură ce spațiile de joacă devin mai igienizate, copiii sunt privați de șansa de a se conecta cu natura și de a învăța să gestioneze riscurile.
Michael Follett este specialist în activități pentru copii și este pasionat de importanța jocurilor cu noroi.
„Este atât de tactil. Îl poți folosi ca vopsea. Îl poți strivi într-un vas. Poți face o plăcintă cu noroi. Poți face cappuccino!”, se bucură el.
Ca fost lucrător în domeniul jocurilor și fondator și director al Opal (Outdoor Play and Learning), care sprijină școlile să îmbunătățească oportunitățile de joacă, Follett este un promotor al beneficiilor jocului în aer liber.
„Este atât de important pentru sănătatea mintală și fizică a copiilor să aibă acces la spații verzi și la natură în fiecare zi, iar dacă prețul pentru asta este să ne murdărim puțin, atunci ar trebui să acceptăm acest lucru”, punctează el.
Cu toate acestea, nu toată lumea are o părere atât de bună despre noroi. De exemplu, o școală primară din nordul Devon din Marea Britanie cu o zonă de joacă în noroi nou-nouță a ținut prima pagină a ziarelor după ce și-a cerut scuze părinților și îngrijitorilor ai căror copii plecaseră acasă plini de noroi după o ploaie torențială deosebit de puternică.
Zona de joacă cu noroi de la școala primară Holsworthy Church of England, cu o groapă de săpat, a făcut parte dintr-o renovare recentă a zonei de joacă în aer liber, potrivit The Guardian.
„Am simțit că toți copiii noștri aveau nevoie de ceva mai bun la ora de joacă și de prânz. Terenul de joacă [anterior] era impecabil, dar nu aveau ce să facă. Ca școală, am devenit destul de temători în a le permite copiilor să își asume riscuri. Se ajunge la punctul în care toate riscurile sunt eliminate, iar copiii nu învață ce este riscul și cum să gestioneze riscul”, spune directorul, Amy Frost.
Tot mai puțini copii din Regatul Unit se joacă în noroi decât în trecut. Copiii din ziua de azi au mai puțin acces la joacă în aer liber, iar timpul lor de joacă a devenit mai organizat, este mai restrâns, iar spațiile lor sunt mai igienizate.
Helen Dodd, profesor de psihologia copilului la Universitatea din Exeter, spune: „Reducerea numărului de copii care se joacă în noroi face parte din aversiunea noastră față de risc. Vrem să păstrăm copiii în siguranță, curați și ordonați, iar în acest fel îi împiedicăm să facă lucrurile pe care copiii le fac în mod natural.”
Părinții care au umor pot avea o relație mai bună cu copiii lor, arată un studiu
Tot mai mulți copii suferă de alergii agresive. Un studiu ar fi găsit vinovatul