Studiu: simțul olfactiv uman este mai rapid decât se credea anterior
Simțul olfactiv al omului nu este deloc de neglijat, oamenii de știință dezvăluind că suntem mult mai sensibili la ordinea mirosurilor captate de o adulmecare decât se credea anterior.
Charles Darwin se numără printre cei care au pus sub semnul întrebării simțul nostru olfactiv, sugerând că acesta este „extrem de puțin util” pentru oameni, în timp ce oamenii de știință au considerat mult timp că abilitățile noastre olfactive sunt mai degrabă leneșe.
„Intuitiv, fiecare adulmecare se simte ca și cum am face o fotografie cu expunere lungă a mediului chimic”, a declarat Dr. Wen Zhou, coautor al cercetării de la Academia Chineză de Științe.
Fiecare adulmecare, ca o fotografie a elementelor parfumului
Acesta a adăugat că, atunci când este detectat un miros, acesta poate părea ca un singur miros, mai degrabă decât un amestec.
„Mirosurile sunt, de asemenea, separate în timp, având loc la câteva secunde distanță unul de celălalt”, a spus ea.
Dar acum cercetătorii au descoperit că simțul nostru olfactiv funcționează mult mai rapid decât se credea, sugerând că suntem la fel de sensibili la schimbările rapide de mirosuri precum suntem la schimbările rapide de culoare.
Potrivit lui Zhou, una dintre principalele provocări în ceea ce privește sondarea simțului nostru olfactiv constă în faptul că a fost dificil să se creeze o configurație care să permită prezentarea diferitelor substanțe parfumate într-o succesiune precisă în timp în cadrul unei singure adulmecări.
Cu toate acestea, Zhou și colegii săi arată cum au reușit acest lucru prin crearea unui aparat în care două sticle cu mirosuri diferite au fost conectate la un nas cu ajutorul unor tuburi de lungimi diferite. Aceste tuburi au fost prevăzute cu supape de reținere miniaturale care au fost deschise prin simpla adulmecare.
„Un mecanism care funcționează pe o scară de timp mult mai rapidă”
Configurația a presupus că cele două mirosuri au ajuns la nas în momente ușor diferite pe parcursul unei singure adulmecări, cu o precizie de 18 milisecunde (ms). Echipa a efectuat apoi o serie de experimente care au implicat 229 de participanți, potrivit The Guardian.
Într-unul dintre experimente, participanților li s-au prezentat un miros de măr și un miros floral, conectate la aparat cu tuburi de lungimi diferite, astfel încât un miros să ajungă la nas cu aproximativ 120-180 ms înaintea celuilalt. Apoi, participanții au fost rugați să miroasă aparatul de două ori și să spună dacă ordinea aromelor a fost aceeași sau inversată.
Echipa a constatat că participanții au avut dreptate în 597 din 952 de încercări (63% din timp), cu rezultate similare atunci când alți 70 de participanți au efectuat încercările cu mirosuri asemănătoare cu lămâia și cu ceapa.
„În general, discriminarea între o pereche de amestecuri temporale nu depinde de recunoașterea cu exactitate a ordinii parfumurilor constituente. În schimb, pare să fie determinată de un mecanism care funcționează pe o scară de timp mult mai rapidă decât cea implicată în recunoașterea în serie a componentelor amestecului”, a declarat Zhou.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Țara cu 1,4 miliarde de locuitori care a avut cea mai rapidă creștere economică
Cel mai rapid microscop din lume poate vedea cum se mișcă electronii
Cel mai rapid încărcător din lume poate încărca complet smartphone-ul în mai puțin de 5 minute
A fost descoperit un hormon care ajută la vindecarea mai rapidă a oaselor