Test de cultură generală. Câte stele are Calea Lactee?

22 10. 2024, 11:00

V-ați uitat vreodată noaptea la cerul înstelat și v-ați întrebat „Câte stele are Calea Lactee?” Dacă nu, noi tot o să (încercăm să) răspundem.

Câte stele are Calea Lactee? Astronomii nu pot fi siguri de acest număr deoarece nu toate stelele din Calea Lactee sunt vizibile de pe Pământ, din cauza faptului că unele sunt prea îndepărtate, prea slabe sau ascunse de gaze sau praf.

Totuși, există diverse estimări: unele bazate pe forma și dimensiunea galaxiei noastre, altele pe masa probabilă a acesteia. Aceste estimări variază, de obicei, între 100 și 400 de miliarde de stele. Pentru a face o comparație, 100 de miliarde este aproximativ numărul total de oameni care au trăit vreodată pe Pământ, potrivit Science Focus.

Este posibil să aflăm cu certitudine câte stele are Calea Lactee?

Conform lui Jos de Bruijne, cercetător la Agenția Spațială Europeană (ESA), care lucrează la misiunea Gaia, estimarea actuală este între 100 și 400 de miliarde de stele. De Bruijne a declarat pentru Space.com că obținerea unui număr precis va fi dificilă.

Misiunea Gaia, care se află pe orbită din 2013, a reușit să cartografieze pozițiile a 1,7 miliarde de stele din vecinătatea Soarelui, până la o distanță de 326 de ani-lumină. Deși astronomii ar putea extrapola aceste date pentru a modela întreaga galaxie, chiar și Gaia întâmpină dificultăți în observarea celor mai slabe și mai mici stele, ceea ce face ca rezultatele să nu fie complet exacte.

„Problema fundamentală este măsurarea distribuției luminozității pentru piticele roșii foarte slabe și extrapolarea până la limita piticelor cenușii”, a spus de Bruijne.

Ce ne facem cu stelele duble?

Piticele roșii sunt cele mai comune stele din Univers și totodată cele mai longevive. Cu toate acestea, din cauza luminozității lor scăzute, acestea sunt uneori greu de detectat. Piticele cenușii sunt și mai puțin luminoase. Acestea sunt practic stele „eșuate”, care nu au acumulat suficientă masă pentru a declanșa fuziunea nucleară în nucleul lor. Ele sunt, așadar, ceva între o stea și o planetă, ceea ce le face și mai greu de observat decât piticele roșii, mai ales la distanțe mari.

„O altă complicație este prezența stelelor duble, a căror frecvență încă nu este bine caracterizată”, a adăugat de Bruijne.

De Bruijne se așteaptă ca până la finalul misiunii Gaia, în 2025, oamenii de știință să aibă o idee ceva mai clară despre numărul stelelor din galaxia noastră, dar „incertitudini semnificative probabil vor rămâne”.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce a fost Bing Bangul?

O echipă de astronomi ar fi rezolvat misterul vârstei Căii Lactee! Cât de veche este galaxia noastră?

Cum au ajuns pe Pământ elementele de bază ale vieții?

NASA pune la bătaie 3 milioane de dolari pentru cine reușește să rezolve o problemă uriașă cu misiunile pe Lună