Într-un nou studiu despre meditație pentru durerile cronice de spate, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din California, San Diego (SUA), au descoperit că bărbații și femeile procesează durerea diferit.
Bărbații și femeile procesează durerea diferit. În timp ce bărbații eliberează opioide endogene, analgezicele naturale ale corpului, femeile se bazează pe alte căi non-opioide pentru a reduce durerea.
Rezultatele au fost publicate în jurnalul PNAS Nexus.
Opioidele sintetice, precum morfina și fentanilul, sunt cele mai puternice medicamente analgezice disponibile. Se știe că femeile răspund mai puțin bine la terapiile cu opioide, care folosesc molecule opioide sintetice pentru a se lega de aceiași receptori ca opioidele endogene. Acest aspect al medicamentelor opioide explică de ce sunt atât de eficiente ca analgezice, dar și de ce au un risc semnificativ de dependență.
„Dependența se dezvoltă pentru că oamenii încep să ia mai multe opioide atunci când doza inițială nu mai funcționează”, explică dr. Fadel Zeidan, profesor de anesteziologie și profesor de cercetare în empatie și compasiune la UC San Diego.
„Deși speculativ, descoperirile noastre sugerează că unul dintre motivele pentru care femeile sunt mai predispuse să devină dependente de opioide ar putea fi faptul că răspund mai puțin la nivel biologic și au nevoie de doze mai mari pentru a obține alinare”, adaugă profesorul Zeidan.
Studiul a combinat date din două teste clinice care au implicat 98 de participanți, atât persoane sănătoase, cât și pacienți cu dureri cronice de spate. Participanții au urmat un program de antrenament în meditație, apoi au practicat meditația în timp ce li s-a administrat fie un placebo, fie o doză mare de naloxonă, un medicament care blochează opioidele sintetice și endogene. În același timp, aceștia au fost supuși la un stimul dureros, dar inofensiv, de căldură pe spatele piciorului. Cercetătorii au măsurat cât de multă alinare a durerii s-a obținut din meditație, comparând efectele atunci când sistemul opioid era blocat față de când era intact.
Studiul a descoperit că: blocarea sistemului opioid cu naloxonă a inhibat alinarea durerii prin meditație la bărbați, sugerând că aceștia se bazează pe opioidele endogene pentru a reduce durerea; naloxona a crescut alinarea durerii prin meditație la femei, sugerând că femeile folosesc mecanisme non-opioide pentru a calma durerea; atât la bărbați, cât și la femei, persoanele cu dureri cronice au experimentat mai multă alinare din meditație decât participanții sănătoși.
„Aceste rezultate subliniază necesitatea unor terapii de durere specifice sexului, deoarece multe dintre tratamentele pe care le utilizăm nu funcționează la fel de bine pentru femei ca pentru bărbați”, a spus Zeidan, citat de Medical Xpress.
Cercetătorii concluzionează că prin adaptarea tratamentului durerii la sexul pacientului ar putea fi posibilă îmbunătățirea rezultatelor și reducerea dependenței de opioide. „Acest studiu oferă primele dovezi clare că diferențele de gen în procesarea durerii sunt reale și trebuie luate în serios atunci când se dezvoltă și prescriu tratamente pentru durere”, a adăugat Zeidan.
Sfaturi de la experți: Cum alegem mereu fructele coapte?
Mamele surogat pot dezvolta mai multe complicații în timpul sarcinii
Oamenii de știință au descoperit „un buton de pauză” în dezvoltarea umană