O echipă de fiziopatologi de la Universitatea din Milano (Italia) a descoperit că urcatul scărilor sau mersul în reprize le permite oamenilor să consume cu 20% până la 60% mai multă energie decât dacă ar efectua aceeași activitate fără întreruperi, pe aceeași distanță.
Studiul lor, publicat în Proceedings of the Royal Society B, a implicat voluntari care au mers pe o bandă de alergat sau au urcat scări în timp ce li s-a monitorizat consumul de oxigen.
Echipa de cercetare a observat că datele raportate despre consumul de energie tind să reflecte activitățile realizate la un nivel metabolic stabil, care se atinge doar după o perioadă de efort constant.
Oamenii de știință s-au întrebat dacă ar putea exista diferențe în ceea ce privește consumul de energie atunci când oamenii efectuează exerciții în reprize scurte, întrerupte de pauze. Pentru a testa această ipoteză, au recrutat 10 voluntari, relatează Phys.org.
Voluntarii au mers pe bandă sau au urcat un set scurt de scări pentru perioade de timp variabile, între 10 secunde și patru minute. Pe durata activităților, aceștia au purtat o mască pentru a măsura consumul de oxigen, un indicator al consumului de energie. Cercetătorii au descoperit că voluntarii au consumat mai multă energie la mersul în reprize, în comparație cu situația în care au efectuat aceeași activitate constant, pe o durată mai lungă, acoperind aceeași distanță.
Explicația cercetătorilor este că organismul folosește mai multă energie pentru a se pregăti pentru o activitate și pentru a atinge un ritm optim decât o face odată ce este obținută stabilitatea. Ei compară acest fenomen cu o mașină care consumă mai mult combustibil atunci când accelerează din repaus față de atunci când menține o viteză constantă.
Testele suplimentare au arătat că exercițiile realizate în serii scurte și multiple, mai degrabă decât într-o sesiune lungă, duc la o creștere a consumului de energie cu 20% până la 60%.
Echipa sugerează că persoanele care doresc să obțină mai multe beneficii din rutina lor de exerciții ar trebui să efectueze activități fizice în reprize scurte, mai degrabă decât să continue pentru perioade lungi de timp la un ritm constant.
Premiul Nobel pentru Chimie 2024, acordat cercetătorilor care „au spart codul” proteinelor
Autismul și ADHD încep în intestine, arată un studiu efectuat pe copii din Suedia
Descoperirea care prezice cu exactitate riscul de mortalitate