Telescopul Euclid a dezvăluit primele imagini uluitoare din „atlasul cosmic”

16 10. 2024, 18:00

Telescopul spațial Euclid a dezvăluit primele imagini uluitoare din „atlasul cosmic” pe care îl construiește. Secțiunea hărții cosmosului lansată pe 15 octombrie 2024 conține zeci de milioane de stele din Calea Lactee și aproximativ 14 milioane de galaxii îndepărtate.

Primele imagini uluitoare din „atlasul cosmic” au fost realizate din 260 de observații Euclid, colectate între 25 martie și 8 aprilie 2024, și includ 208 gigapixeli de date. Zona cartografiată acoperă de aproximativ 500 de ori dimensiunea aparentă a Lunii pline pe cerul Pământului.

Ce este și mai impresionant este faptul că acest mozaic reprezintă doar 1% din totalul sondajului pe care Euclid îl va desfășura în următorii șase ani, urmărind formele, distanțele și mișcările galaxiilor aflate până la 10 miliarde de ani-lumină depărtare. Va rezulta cea mai mare hartă tridimensională a cosmosului realizată vreodată, ajutându-i pe oamenii de știință să investigheze misterele materiei întunecate și ale energiei întunecate, adesea denumite colectiv „Universul întunecat”.

Iată primele imagini uluitoare din „atlasul cosmic” construit de telescopul Euclid!

„Această imagine uimitoare este prima piesă dintr-o hartă care, în șase ani, va dezvălui mai mult de o treime din cer. Acum avem doar 1% din hartă și totuși avem o varietate de surse care îi vor ajuta pe oamenii de știință să descopere noi moduri de a descrie Universul”, a declarat Valeria Pettorino, cercetătoare în cadrul proiectului Euclid la Agenția Spațială Europeană (ESA).

Lansat în iulie 2023, Euclid a început să facă observații științifice în februarie 2024. Acest telescop spațial cu unghi larg, echipat cu o cameră de 600 de megapixeli, poate înregistra lumina vizibilă și infraroșul apropiat folosind un spectrometru, ceea ce permite măsurarea „deplasării spre roșu”, adică schimbările de lungimi de undă ale luminii care ajunge la noi pe măsură ce galaxiile se îndepărtează de Calea Lactee.

Prin măsurarea acestor modificări pentru o gamă largă de galaxii, Euclid poate cuantifica efectul energiei întunecate, forța misterioasă care accelerează expansiunea Universului. „Euclid observă Universul într-un mod complet nou și va face un recensământ gigantic al galaxiilor”, a declarat cosmologul Luz Ángela García Peñaloza, de la Universidad ECCI (Columbia).

Primele date complete vor fi disponibile în 2026

Chiar dacă reprezintă doar două săptămâni de observații, camerele sensibile ale navei Euclid au capturat o gamă largă de obiecte în detaliu mare pentru această nouă lansare. Un aspect care îi va captiva pe oamenii de știință în acest mozaic Euclid sunt norii slabi de praf care pot fi văzuți întinzându-se între stelele din Calea Lactee, cunoscuți și sub numele de „galactic cirrus”.

Vederea extinsă a cosmosului oferită de Euclid, combinată cu detaliile profunde ale imaginilor sale, le permite astronomilor să observe structuri complexe, cum ar fi forma galaxiei spiralate ESO 364-G036, aflată la aproximativ 420 de milioane de ani-lumină distanță, notează Space.com.

Această primă pagină a atlasului cosmic al Euclid este doar un „teaser” pentru descoperiri și mai mari. În martie 2025, va fi lansată o pre-vizualizare a zonelor Euclid Deep Field, iar în 2026 vor fi disponibile primele date complete de cosmologie.

Vă recomandăm să citiți și:

Arthur C. Clarke, scriitorul care a prezis Inteligența Artificială. „Cât de nepotrivit este să numim această planetă Pământ, când este clar că este un Ocean”

Forța misterioasă care ar putea rezolva cele mai mari enigme ale cosmologiei

O coliziune galactică la 465 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ, observată cu Telescopul Webb

O echipă de cercetători a găsit mai multe găuri negre decât s-ar fi așteptat în Universul timpuriu