Creierul câinilor și al stăpânilor se sincronizează atunci când se privesc, arată studiile

19 10. 2024, 18:00

Poate părea exagerat, dar cercetările recente sugerează că, de fapt, creierul câinilor și al oamenilor se sincronizează atunci când se privesc.

Această cercetare, efectuată de cercetători din China, marchează prima dată când a fost observată „cuplarea neuronală” între specii diferite.

Cuplarea neuronală este atunci când activitatea cerebrală a doi sau mai mulți indivizi se aliniază în timpul unei interacțiuni. Pentru oameni, acest lucru se întâmplă adesea ca răspuns la o conversație sau la o poveste.

Cuplarea neuronală a fost observată atunci când membri ai aceleiași specii interacționează, inclusiv șoareci, lilieci, oameni și alte primate. Această conectare a creierilor este probabil importantă în modelarea răspunsurilor în timpul întâlnirilor sociale și ar putea duce la un comportament complex care nu ar fi observat în mod izolat, cum ar fi îmbunătățirea muncii în echipă sau a învățării.

Atunci când speciile sociale interacționează, creierii lor se „conectează”. Dar acest caz în care acest lucru se întâmplă între specii diferite ridică considerații interesante cu privire la subtilitățile relației om-câine și ne-ar putea ajuta să ne înțelegem puțin mai bine.

Pentru prima dată s-a obserbat „cuplarea neuronală” între specii diferite

Câinele a fost unul dintre primele animale domesticite de oameni. Și au o lungă istorie de împărțire a timpului și spațiului cu noi. Câinii nu ne sunt doar companioni, ci au și roluri-cheie în societatea noastră, inclusiv sprijin terapeutic, detectarea bolilor și protejarea și păstorirea animalelor.

Ca urmare, câinii au dezvoltat unele abilități impresionante, inclusiv capacitatea de a recunoaște și de a răspunde la starea noastră emoțională.

În cadrul studiului recent, cercetătorii au studiat cuplajul neuronal utilizând un echipament de înregistrare a activității cerebrale numit electroencefalografie neinvazivă (EEG). Acesta utilizează o cască care conține electrozi care detectează semnale neuronale – în acest caz, de la beagle și oamenii implicați în studiu.

Cercetătorii au examinat ce s-a întâmplat cu aceste semnale neuronale atunci când câinii și oamenii au fost izolați unul de celălalt și în prezența celuilalt, dar fără să se privească. Câinilor și oamenilor li s-a permis apoi să interacționeze între ei.

Atunci când câinii și oamenii se priveau și câinii erau mângâiați, semnalele lor cerebrale se sincronizau. Modelele cerebrale din zonele-cheie ale creierului asociate cu atenția, s-au potrivit atât la câine, cât și la persoană.

Ce este cuplarea neuronală?

Câinii și oamenii care au devenit mai familiari unul cu celălalt pe parcursul celor cinci zile ale studiului au prezentat o sincronizare sporită a semnalelor neuronale.

Capacitatea câinilor de a forma legături puternice cu oamenii este bine cunoscută. Un studiu din 2022 a arătat că prezența unor oameni familiari poate reduce răspunsurile la stres ale lupilor tineri, ruda apropiată a câinilor. Formarea conexiunilor neuronale cu oamenii ar putea fi una dintre modalitățile prin care se dezvoltă relația câine-om.

Cercetătorii au studiat, de asemenea, efectul potențial al diferențelor din creier asupra cuplării neuronale. Ei au făcut acest lucru prin includerea câinilor cu o mutație într-o genă numită Shank3, care poate duce la afectarea conectivității neuronale în zonele creierului legate de atenție.

Această genă este responsabilă de producerea unei proteine care ajută la promovarea comunicării între celule și este deosebit de abundentă în creier. Mutațiile în Shank3 au fost, de asemenea, asociate cu tulburări din spectrul autismului la om.

Capacitatea câinilor de a forma legături puternice cu oamenii

Câinii din studiu cu mutația Shank3 nu au arătat același nivel de potrivire a semnalelor cerebrale cu oamenii ca cei fără mutație. Acest lucru a fost posibil din cauza afectării semnalizării și procesării neuronale, scrie Phys.org.

Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au administrat câinilor de studiu cu mutația Shank3 o singură doză de LSD (un medicament halucinogen), aceștia au prezentat niveluri crescute de atenție și au restabilit cuplajul neuronal cu oamenii.

LSD este cunoscut pentru promovarea comportamentului social la șoareci și la oameni, deși există în mod clar preocupări etice cu privire la un astfel de tratament.

Cercetătorii au precizat că mai sunt multe de învățat despre cuplajul neuronal dintre câini și oameni.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Copilăria alături de un câine poate fi benefică pentru sănătatea intestinală, arată un studiu

Ceva incredibil se întâmplă atunci când ne uităm în ochii unui câine

Câinii își pot aminti numele jucăriilor pentru cel puțin doi ani

Câinii pot mirosi stresul oamenilor, iar acesta îi afectează profund, arată un studiu