Evenimentul Laschamp: iată „sunetul” ciudat produs de inversarea câmpurilor magnetice ale Pământului!

17 10. 2024, 10:00

O animație bazată pe datele furnizate de Agenția Spațială Europeană (ESA) permite ascultarea unei „vizualizări sonore” cu inversarea câmpurilor magnetice ale Pământului, perturbate în timpul evenimentului Laschamp.

Probabil că nu vă faceți griji prea des pentru câmpurile magnetice ale Pământului, mai ales dacă nu vă bazați pe o busolă pentru navigare. De obicei, magnetosfera protejează planeta de particulele încărcate venite de la Soare și, uneori, creează aurore spectaculoase. Însă câmpurile magnetice ale Pământului nu sunt chiar atât de stabile pe cât ați crede.

„Știm că, în ultimii 200 de ani, câmpul magnetic s-a slăbit cu aproximativ 9% la nivel global. Totuși, studiile paleomagnetice arată că acesta este de fapt cel mai puternic câmp magnetic pe care l-am avut în ultimii 100.000 de ani și este de două ori mai intens decât media din ultimul milion de ani”, explică NASA.

Inversarea câmpurilor magnetice ale Pământului, redată sonor cu date de la Agenția Spațială Europeană

„De când a fost localizată cu precizie pentru prima dată de ofițerul Marinei Regale Britanice și exploratorul polar Sir James Clark Ross în 1831, poziția polului magnetic nordic a derapat treptat spre nord-nord-vest cu mai mult de 1.100 de kilometri, iar viteza sa a crescut de la aproximativ 16 kilometri pe an la aproximativ 55 de kilometri pe an”, explică agenția spațială.

Polii magnetici își pot inversa direcția în decurs de sute sau mii de ani, iar acest lucru se poate întâmpla aleatoriu, la intervale care variază între 10.000 și 50 de milioane de ani sau mai mult.

Ultima inversare susținută a polilor magnetici s-a petrecut acum aproximativ 780.000 de ani, dar mai recent, în urmă cu aproximativ 41.000 de ani, Pământul a trecut prin evenimentul Laschamp. Studiind magnetizarea straturilor de sedimente din acea perioadă, oamenii de știință au identificat că, în acel interval de timp, inversarea câmpurilor magnetice ale Pământului a fost doar temporară.

A fost această inversare temporară cauza dispariției neanderthalienilor?

„Geometria câmpului de polaritate inversă, cu liniile de câmp îndreptate în direcția opusă celei de astăzi, a durat doar aproximativ 440 de ani, iar câmpul era de doar un sfert din intensitatea celui de astăzi. Schimbările reale de polaritate au durat doar 250 de ani. Pe scara timpului geologic, aceasta este o schimbare foarte rapidă”, a spus Norbert Nowaczyk, cercetător la Centrul German de Cercetare a Geofizicii GFZ, într-o declarație din 2012 citată de IFL Science.

Acest eveniment a fost transformat într-o experiență audio-vizuală de către oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din Danemarca și de la Centrul German de Cercetare a Geofizicii GFZ. Folosind date din misiunea Swarm a ESA și din alte surse, echipa a creat o vizualizare pentru a ilustra câmpul magnetic al Pământului în timpul evenimentului Laschamp.

Pe lângă cartografierea mișcării liniilor de câmp magnetic, echipa a creat un peisaj sonor din sunete naturale, cum ar fi pietre care cad și lemne care scârțâie. Rezultatul este un sunet ușor înfricoșător, pe care îl puteți auzi în acest video.

Deși există teorii care leagă acest eveniment de dispariția megafaunei din Australia și a neanderthalienilor, prin modificări climatice cauzate de schimbările câmpului magnetic, unii experți sunt sceptici, argumentând că aceste evenimente nu se aliniază bine cu dovezile de temperatură din straturile de gheață.

Vă recomandăm să citiți și:

Cei mai noi sateliți Starlink emană și mai multe radiații decât versiunile anterioare

Telescopul Webb a descoperit dioxid de carbon și apă oxigenată pe unul dintre sateliții lui Pluto

„Declin anormal” al temperaturilor pe suprafața Lunii! Ce s-a întâmplat cu satelitul natural al Pământului?

Norii de gaz interstelar ar fi schimbat Pământul acum 7 milioane de ani