NASA a lansat o nouă competiție cu premii în valoare totală de 3 milioane de dolari pentru a rezolva o problemă veche cu misiunile pe Lună și potențialele viitoare misiuni pe Marte.
Pe Lună, alături de câțiva roboți, tardigrade, o fotografie de familie și poate chiar câteva rămășițe de dinozauri, se află și 96 de pungi de excremente umane.
În timpul călătoriilor spre Lună, astronauții din misiunile Apollo își colectau urina în rezervoare, iar pentru necesitățile mai mari, trebuiau să își prindă o pungă în jurul anusului. Aceste pungi, împreună cu alte deșeuri și gunoaie, au fost luate pe Lună și lăsate acolo pentru a face loc mostrelor. De fapt, prima fotografie făcută pe Lună de Neil Armstrong includea una dintre aceste pungi de gunoi.
Deși roverele și sondele de aselenizare nu produc mult deșeu, în afară de propriile componente, oamenii generează o cantitate semnificativă. Nu este vorba doar de excremente și urină, ci și de multe alte deșeuri care se adună în timpul misiunilor lungi sau în cazul unei baze selenare. Aceasta este problema cu misiunile pe Lună pentru care NASA caută acum soluții prin intermediul competiției LunaRecycle Challenge.
Pe măsură ce NASA se pregătește să rămână perioade mai lungi pe Lună, deșeurile anorganice, precum echipamentele științifice, îmbrăcămintea și ambalajele alimentare, ar putea deveni o problemă. În timp ce NASA încearcă să reducă aceste deșeuri încă de la început, organizația caută idei și soluții tehnologice pentru reciclarea acestora în produse utile.
„Operarea într-un mod sustenabil este o preocupare importantă pentru NASA, pe măsură ce facem descoperiri și desfășurăm cercetări atât departe de casă, cât și pe Pământ”, a declarat Amy Kaminski, directoarea programului de Premii, Provocări și Crowdsourcing al NASA.
„Prin această provocare, căutăm abordările inovatoare ale publicului pentru gestionarea deșeurilor pe Lună și dorim să aplicăm lecțiile învățate și pe Pământ, în beneficiul tuturor”, spune ea, citată de IFL Science.
Competiția va fi împărțită în două secțiuni.
„Secțiunea Prototype Build se concentrează pe proiectarea și dezvoltarea de componente hardware și sisteme pentru reciclarea unuia sau a mai multor fluxuri de deșeuri solide pe suprafața selenară. Secțiunea Digital Twin se concentrează pe proiectarea unei copii virtuale a unui sistem complet pentru reciclarea fluxurilor de deșeuri solide pe suprafața selenară și pentru fabricarea produselor finale”, explică NASA.
Echipele pot participa la una sau la ambele secțiuni, iar premiile vor fi împărțite între cele două categorii.
„Sunt încântată că LunaRecycle Challenge al NASA va contribui la soluții pentru nevoile tehnologice în domeniul fabricării avansate și al habitatelor”, a declarat Kim Krome, managera programului Centennial Challenges și managera LunaRecycle Challenge.
„Suntem foarte entuziasmați să vedem soluțiile generate de competitorii noștri globali și sperăm ca această provocare să fie un catalizator pozitiv care să aducă agenția și umanitatea mai aproape de explorarea altor lumi”, a încheiat ea.
Telescopul Webb a descoperit ceva fără precedent într-o galaxie bizară
Cea mai îndepărtată galaxie cu disc observată vreodată este o ciudățenie a Universului
O gaură neagră „primordială” ar putea trece prin Sistemul Solar în fiecare deceniu
A reapărut pe cerul Pământului o cometă văzută pentru ultima oară de neanderthalieni